A történelmi magasságok elérése után a napokban némileg korrigált az arany árfolyama, a hirtelen jött - és sokak szerint csak átmeneti - dollárerősödés profitrealizálásra késztette azon szerencséseket, akik idejekorán nemesfémbe fektették megtakarításaikat. Az arany árával kapcsolatban továbbra is záporoznak a vadabbnál vadabb célárak és elképzelések, a mértékadó hangok azonban óvatosságra intenek és lufit emlegetnek. Elgondolkodtató, hogy a kitermelt arany mennyiségéből a tényleges ipari felhasználás a korábbi, normálisnak tekinthető 65-70 százalékról 50 százalék alá csökkent, míg a nemesfém ára több mint duplája az elmúlt tíz év átlagának. A másik oldal viszont lelkesen hivatkozik a jegybankok pénznyomdáinak túlóráira és vakon bízik a biztosnak hitt menedékben.

A legnagyobb régiós bányatársaságok kivették a részüket az emelkedésből. Az első számú orosz kitermelő, a Polyusgold egy hosszú folyamat eredményeként megszerezte a Kazakhgold részvényeinek 50,1 százalékát, azonban a hírek szerint a cégvezetés hasznosabbnak tartana egy fordított felvásárlást, ahol a Kazakhgold lenne az anyavállalat, majd ő venné fel a befektetők körében jobban csengő Polyusgold nevet. Ennek praktikus előnye abban állna, hogy a részvények automatikusan bekerülnének a londoni tőzsdére, jelentősen nőne a likviditás, vonzóbb lenne a külföldieknek, másrészről azonban hasonló okok miatt kiválthatja az orosz állam ellenszenvét is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Polyus fenntartással kezeli a Kazakhgold első féléves pénzügyi beszámolóját, mondván, szerepel benne egy vitatott, 200 millió dolláros kötelezettségvállalás. Az orosz céget 67 százalékban tulajdonló két oligarcha részvényeladási tervének visszavonása már csak kismértékben tudta segíteni az arany és az egyes szektortársak szárnyalásától érezhetően lemaradó papír árfolyamát.

A társaság Londonban forgó ADR-je (ami 0,5 részvénynek felel meg) jelenleg 28,5 dollár, ami a Bloomberg adatai szerint 200 százalékos P/BV-nek, 23 feletti idei és 17 feletti jövő évi P/E-nek felel meg. A legfrissebb elemzői célárak a jelenlegi árfolyamot azonban már csak kevéssel haladják meg.
A Kazakhgold részvényei az ősz eleji ötdolláros szintről a duplájára ugrottak röpke másfél hónap alatt, jelenleg egy komoly korrekciót követően nyolc dolláron állnak, minimális forgalom mellett. A papírral kapcsolatban óvatos távolságtartás jellemzi az elemzői társadalmat, azon kevesek viszont, akik érdemben foglalkoznak a céggel, jelentős, több száz százalékos felértékelődést prognosztizálnak. Mindenesetre a jelenlegi ár nem tekinthető magasnak, a könyvérték 44 százalékának felel meg és az esetleges fordított felvásárlás is pozitívan hathat.
A Polymetal elsősorban ezüstbányáiról nevezetes, azonban az idei akvizícióinak köszönhetően immáron számottevő aranylelőhellyel is rendelkezik. A nyáron megszerzett Varvarinszkij-mező bizonyított aranykészlete 150 százalékkal emelkedett a jelentős rézvagyon mellett. Ennek ellenére meglehetősen ambiciózusnak tűnnek a kitermelés megtöbbszörözéséről szóló menedzsmenttervek és megoldatlan a horribilis, 600 millió dolláros adósság sorsa is. Ez utóbbival kapcsolatos hír, hogy állítólag a finanszírozó Szberbank vételi opcióval rendelkezik a társaság részvényeire az adósság fejében, a cégvezetés viszont ezt máshogy tudja. A Bloomberg rendszeréből kiolvasható 6,8-as P/BV és a 30 körüli P/E túlzásnak tűnik, a 9,7 dolláros londoni GDR megvétele kevesek szerint jó üzlet.
A Petropavlovszk részvénye folytatja kiváló szereplését, árfolyama Londonban jelenleg 1235 penny. Sikerült rendbe tenni az adósságállományt, a költségeket megfelelően kézben tartják, és a jó mérleghez biztató növekedési sztori is társulhat. Az aranytermelésen túl komoly vasérclelőhelyekkel is rendelkezik, első számú felvevőpiaca és finanszírozója Kína. Ez utóbbi fontos mérföldkő a cég életében, a kitermelés értéke hamarosan meghaladhatja az aranyét. A nemrégiben névváltoztatáson átesett cég (eredetileg Peter Hambrónak hívták) feltűnően jó viszonyt ápol újabban a legfelsőbb orosz politikai körökkel, ez komoly biztosítékot jelenthet a jövőre nézve. A mostani árfolyam 15-ös jövő évi P/E-nek felel meg ötszörös könyvértéken, azonban így is látnak benne némi emelkedési potenciált a hozzáértők.

A kisebbek közül a Highland Gold Mining részvénye továbbra is az olcsók közé tartozik. A 87 pennys árfolyam 10 alatti P/E-t jelent erre az évre 110 százalékos könyvértéken, és az utóbbi időben megszaporodtak a jó hírek és a felminősítések a céggel kapcsolatban. Az ambiciózus növekedési tervekhez további akvizíciókra lesz szükség, a cég azonban jelenleg komoly likviditási tartalékkal rendelkezik. A célárak szinte egyöntetűen 15-20 százalékos drágulást feltételeznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!