Hat év után először jövőre ismét a három számjegyű tartományba süllyedhet az arany unciánként árfolyama, miután a Fed elkezdi emelni a kamatokat és ez tovább erősítheti a dollárt - vélik a Fitch-csoporthoz tartozó BMI Research elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. A kamatemelések fokozatossága tompíthatja az esést - mondta John Davies, a cég vezető globális árupiaci elemzője.

Az arany dollárban számított árfolyama 9 százalékkal esett eddig 2015-ben, ami 5 éves mélypontot jelent. Az ok egyértelműbbnek tűnik, a befektetők kezdenek felkészülni a Fed decemberi kamatemelésére. Ez pedig két oldalról hat kedvezőtlenül, egyrészt a kvantitatív lazítás megindulásakor sokan az infláció kontrollálatlan felpörgésétől tartottak, s ez növelte a nemesfém iránti keresletet, ez azonban eddig alaptalan félelemnek bizonyult. Másrészt, ha emelkednek a kamatok, akkor a kamatot nem fizető aranyat tartani egyre kevésbé lesz vonzó a többi alternatív befektetési lehetőséghez képest.

A Fed októberi ülésének szerdán publikált jegyzőkönyve erősítette a nézetet, hogy decemberben már megindul a Fed szigorítása. Úgy gondoljuk, hogy az 1000 dolláros szintet hamarosan tesztelheti az árfolyam, de nem gondoljuk, hogy az azonnal össze is omlana - mondta  Davies. Ennek oka, hogy a jövőbeli kamatemelések egy jelentős részét már beárazta a piac, így ha bekövetkezik, az már nem lesz váratlan esemény - tette hozzá.

Az arany unciánkénti árfolyama
Kép: Alfatrader


Az azonnali szállítású arany árfolyama 1064,55 dollárra esett szerdán, ilyen alacsony árfolyamot utoljára 2010 februárjában láthattak a befektetők. Idei átlagárfolyama 1172 dollár eddig, ez már a harmadik év, hogy  alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest.

Az átlagárfolyam tovább csökkenésére számít 2016-ban és 2017-ben a BMI, azonban nem várnak nagy összeomlást. A 2016-os átlagárfolyam 1150 dollár körül alakulhat szerintük, azonban ha a Fed vártnál nagyobb ütemben szigorít, akkor lefelé módosíthatják előrejelzésüket. Mostani várakozásaik szerint a decemberi 25 bázispontos szigorítást jövőre összesen 75 bázispontnyi emelés követi majd a Fed részéről.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint sem lesz igazán kifizetődő befektetési céllal aranyat tartani. Ők úgy vélik, fél év múlva 1050, egy év múlva 1000 dollár lehet az arany árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!