Érdekes következtetésre jutott statisztikai vizsgálattal egy amerikai elemző Nouriel Roubini, a tőkepiaci válságot időben előrejelző és azóta a "Dr. Végzet" becenevet kiérdemelt közgazdász és a részvénypiac szereplése között. Azon már a válság kirobbanása óta időről időre tréfálkozik a szaksajtó, hogy amint Nouriel Roubini képe feltűnik a CNBC televízión, az legalábbis középtávú piaci mélypontot jelez. A pesszimista jóslatairól elhíresült közgazdász szerepeltetése olyan mértékű pesszimizmust mutat a közhangulatban, ami megágyazhat egy, legalábbis rövidtávú piaci felpattanásnak.

Abból, hogy a Google Trends szerint hányan keresnek rá egy adott időszakban Roubini nevére, néhány elemző már kifejlesztette az úgynevezett Roubini Sentiment Indexet, a keresések számából számolt négyhetes mozgóátlag és az S&P 500-as részvényindex teljesítménye közötti összefüggés eléggé szembetűnő.



Ha Roubini feltűnik a tévében, a VIX (az S&P 500-as indexre közölt opciók volatilitásából számolt úgynevezett "félelelem" index) kilő, a részvénypiac esik.

A most közölt elemzés arra próbált röviden választ adni, hogy lehet a professzor megjelenéseiből pénzt csinálni. Statisztikai módszerekkel vizsgálta a VIX index és a Roubini Sentiment Index közötti ok-okozati összefüggést, s ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy a VIX index nem előrejelzi a Roubini Sentiment Index változásait, s nem is teljesen együtt mozog azzal, hanem a Roubini Index alkalmas arra, hogy előre jelezze a VIX index mozgását. Az egyik ajánlott kereskedési módszer szerint - viszonylag keveset vizsgált a félig komoly, insidemonkey.com szerzője -, ha a Roubini Index 25 százalékkal kilő 4 hetes mozgóátlaga fölé, akkor VIX vételi pozíciókat érdemes nyitni, a VIX ugyanis statisztikailag kimutatható gyakorisággal nagyjából kéthetes késedelemmel követi a Roubini Index hegymenetét.



A módszerrel a 2007-2010-es időszakban átlagosan heti 2,4 százalékos hozamot lehetett elérni, míg a VIX indexben a folyamatos vételi pozíció önmagában csak 1,6 százalékos hozamot biztosított volna. Ha három hét után mindig zártuk VIX pozíciónkat, a hozam meghaladja a 8 százalékot

A másik kereskedési stratégia szerint amint a Roubini index az előbb leírt módon 25 százalékkal átlaga fölé kerül, S&P 500-as indexre kell short pozíciókat nyitni és három hétig nyitva tartani. Eközben az S&P 500-as index átlagosan 1,6 százalékkal értékelődött le, míg amúgy az index átlagos csökkenése 0,06 százalék volt hetente. A cikk szerzője arra a következtetésre jutott a fent leírtakból, hogy "Végzet" professzor aranybányán ül, csak nem tud róla, s talán érdemes lehetne neki is kihasználnia népszerűségének ilyen típusú eredményeit.

Mit mutat most az index? A múlt pénteken végződő héten a Roubini Sentiment Index értéke 1,8-re ugrott, miközben 4 hetes átlaga 1,3 ponton járt. Ez e statisztikák alapján azt jelenti, hogy a következő három hétben - ha tartja magát az átlaghoz - 1,6 százalékkal értkelődhet le az S&P 500-as index. Múlt hét csütörtökönö viszont Roubini feltűnt a CNBC műsorában, s a W alakú recesszió esélyeit latolgatta, annak kialakulására 40 százalékos valószínűséget látott. Ez viszont arra lehet jel, hogy a piac már elérte középtávú mélypontját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!