Az FTSE-100 0,1, a DAX 0,9, a CAC-40 0,5 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékkal erősödött. A periférián a milánói FTSE MIB 0,4 százalékot vesztett, míg a madridi IBEX-35 0,6, az athéni ASE 0,8 százalékot nyert.

Az euróövezeti fő mutatók többnyire pozitív kiigazítással fejezték be az az utolsó napot az Európai Központi Bank (ECB) csütörtökön esedékes ülése előtt. A befektetők iránymutatást várnak a banktól, hogy belátható időn belül bővíti-e mennyiségi enyhítését. Az ECB kedden megjelent, bizakodó bankhitelezési felmérése csökkentette az ösztönző program bővítésének lehetőségét.

A harmadik negyedévi vállalati beszámolók szerdán is vegyesen sorjáztak tengeren innen és túl, de most a vártnál jobbak csekély többségben voltak. A hatszáz legnagyobb piaci értékű európai vállalatnak eddig a 6 százaléka adta közre beszámolóját, és ezeknek a 69 százaléka elérte vagy túlteljesítette az elemzők jóslatait.

Az Egyesült Államokban ez az arány kiugróan magas, 74 százalékos az S&P 500-as mutatóban lévő cégek 13 százalékának eredményközlése után.

A londoni piacot továbbra is nyomják az alacsony nyersanyagárak, ez látszott az európai gyűjtőmutató teljesítményén is.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 48,15 dollár volt, 56 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 25 centtel 449,00 dollárra csökkent, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0035 dollárral 1,2818 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1167,30 dollár volt a kedd esti 1177,95 dollár után azonnali szállításra Londonban.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül egyedül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) állt pluszban, kelet-európai idő szerint este 9 óra körül 0,2 százalékkal erősödött. Ezzel szemben az S&P 500-as 0,1 százalékkal, a Nasdaq 0,3 százalékkal volt az előző záróértéke alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!