Árfolyam-emelkedésre árazott a nyersanyagóriás

Befektetési nagyágyúk meggyőzésével 11 milliárd dolláros nyilvános kibocsátást célzott meg a Glencore, a részvények csaknem harmadát nagy intézményi játékosok vehetik meg.
Józsa Bernát, 2011. május 4. szerda, 15:16
Fotó:

A világ legnagyobb árupiaci kereskedőházának számító svájci társaság szerdán határozta meg londoni kibocsátásának 480-580 penny közötti jegyzési ársávját.

A középértékkel számolva az IPO 36,5 milliárd fontra (60 milliárd dollárra) értékelné a vállalatot, amely kissé elmarad a Financial Times által megkérdezett szakértők előzetes, 62 milliárdos becslésétől.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a konzervatívabb árazással csak mozgásteret szeretne hagyni a társaság az árfolyamnak, hogy a jegyzésről lemaradók érdeklődését is fenntartsák.

Akadnak azonban szkeptikusabb hangok is. Amit a Glencorenak figyelembe kell vennie az az, hogy igen, érdekes az üzleti modelljük, de az nem feltétlenül jelenti azt, hogy kifejezetten meggyőző is - mondta a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő alapkezelő. A szakember szerint az 55 milliárd feletti kapitalizációt megcélzó árazás igencsak túlzó, ezért ő nem is vásárol a papírokból.

A társaság a londoni kibocsátás mellett mintegy 2 milliárd dollár értékben a hongkongi tőzsdén is piacra dobja papírjait. Ezt az összeget növelheti egy tízszázalékos túljegyzési opció.

A teljes kibocsátandó részvénymennyiség 31 százalékát nagy intézményi húzónevek jegyzik le. Ebből a legjelentősebb, 850 millió dolláros részt az Abu Dzabi IPIC Aabar pakettje teszi ki, a szingapúri szuverén alap 400 millió, a BlackRock private equity csoport 360 millió, míg a Credit Suisse privát banki üzletága és az Och Ziff 175-175 milliós dollárért vásárol majd a papírokból.

A bevezetést követő első teljes értékű kereskedési napra Londonban május 24-én, míg Hongkongban egy nappal később kerül sor.

A piaci várakozások szerint a részvény - mérete és az FTSE all-share indexben képviselt súlya folytán - akár az első kereskedési nap végével felkerülhet az FTSE-100 mutatóba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK