Árrobbanás a búzapiacon

A 3,8 millió tonnás idei magyar búzatermés bőven fedezi a hazai igényeket, sőt, mintegy 1,4 millió tonna búzát exportálni is lehet - hangzott el a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) mai ülésén.
Tóth László Levente, 2007. szeptember 18. kedd, 12:28
Fotó:

Szóba került, hogy a Gabonaszövetség elnöke, Lakatos Zoltán szerint az erőteljes gabonaexport miatt tavaszra akár búzahiány is kialakulhat. Véleménye szerint fennáll a veszélye annak, hogy a hazai malmok magas felvásárlási árak és a keresleti konkurencia következtében nem tudják megvásárolni az egész éves kenyérellátáshoz szükséges gabonát. A MOSZ ezzel szemben úgy véli, hogy nem a fentiek miatt kerülhetnek egyes malmok bajba, hanem azért, mert a gabonafeldolgozók egy része rosszul mérte fel a piaci helyzetet. Az aratás kezdetén sokallták a tonnánkénti 35 000 forintos induló árakat, a későbbi hónapokban áresésre számítottak, holott jelentős árnövekedés következett be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK