Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A piacon megteszi a kívánt hatást a QE3, de elemzők szerint kérdéses, a jegybank makrogazdasági célját milyen időhorizonton sikerül elérni. Ha a befektetőkben ismét felmerül a kétely a gazdasági fordulat esélyéről, akkor elkerülhetetlen a csalódás. A jegybankoknak viszont még maradt muníciójuk, hogy ezt kivédjék, ezért az előttünk álló negyedévben a befektetők várhatóan újrasúlyozzák részvényportfóliójukat, amiben a defenzív és a ciklikus iparágak helycseréje körvonalazódik.

Előretekintve piaci szempontból mindenképpen pozitív, hogy − mind a közbeavatkozás időzítése, mind pedig a programok mérete szempontjából − bátrabb és agresszívabb lépéseket jelentettek be a jegybankok, mint amire az elemzők számítottak − mondta Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője. Különösen jó hír, hogy az ECB mögött fölállt a politikai konszenzus, ami a kötvénypiaci beavatkozáshoz kell. A két nyílt végű program a piacoknak is erősebb jelet küldött, mint amire számítottak, ezért most elkezdődik egy piaci újrapozicionálás, ami iparági átrendeződéshez is vezet. Ez a folyamat nem 1-2 napig fog tartani, hanem alapvetően meghatározhatja az őszi irányt − tette hozzá Pintér. Az év eleji bizonytalan gazdasági környezetben jellemzően a defenzív papírokat súlyozták felül a befektetők, és a ciklikus iparágakat a háttérbe szorították. Most itt történik egy helycsere, és látszik, hogy néhány szektorban különösen növelik kitettségüket. Ilyen kedveltségre tehet most szert a pénzügyi és a nyersanyagszektor. Regionális összevetésben a feltörekvő részvénypiacok, és azokon belül is a nyersanyagkitettséggel rendelkezők kedveltsége nőhet.

Kép: Napi grafikonok

Pintér szerint a nyílt végű, tehát korlátlan beavatkozást lehetővé tevő programokra szükség volt, mivel a növekedési kép mindenhol kockázatokkal teli, ugyanakkor látni kell, hogy ez a globális jegybanki válságkezelés egyelőre kitaposatlan ösvény, és több olyan mellékhatással is járhat, amelyek még nem világosak. Ilyen hatást lát Pintér a nyersanyagárakban, amelyek néhány feltörekvő piacon komoly gazdasági problémát okozhatnak. A nyílt végű programra viszont azért volt szükség, mert egy mennyiségi és időlimittel ellátott programban a határidővel kódolva van egy piaci kijózanodás, aminek kockázatát egy nyílt végű program tompíthatja. A jegybanki akciók határát inkább egy hitelességi teszt fogja megszabni, vagyis hogy meddig marad tér a hiteles beavatkozásra. Pintér szerint van még tér, például a jelenleg a jelzálog-fedezetű értékpapírok piacán operáló QE3-at a jövő év elején vagy akár még az idén − ha szükségesnek tartják − ki lehet terjeszteni az állampapírpiacra. Bár a 2015-ig fenntartott alacsony kamatkörnyezet kedvezhet a defenzív iparágaknak, például az osztalékpapíroknak, de a szakember szerint jelenleg a ciklikus szektorok teljesíthetnek felül. Az osztalékrészvényeknek inkább az oldalazó környezet kedvez, amikor nem fordulnak el a befektetők a részvénypiacoktól, de visszafogott a kockázati étvágy.

Egy-két hétig fölfelé mozgathatja a piacokat a QE3, de kérdés, hosszú távon mennyire éri el a célját − mondja Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. A tartósan alacsony kamatkörnyezet és a jelzálogpiaci intervenció elsősorban a ciklikus iparágakban éreztetheti hatását, és a Fed célja, hogy ez Amerikában csapódjon le. Azért az is látszik − teszi hozzá −, hogy az extra likviditás könnyen szétterjed a világban, és elsősorban oda megy, ahol magasabb kockázatért magasabb hozamot kínálnak, ami sem Amerikának, sem a fejlett európai, például német piacnak nem kedvez.

Ha a QE3 eléri a hatását, akkor elsősorban a pénzügyi szektor lesz a következő időszak nagy felülteljesítője, hiszen itt egyszerre jelenik meg az olcsó forrás és az adósok javuló jövedelmi helyzete. Mivel a stabilizáció közvetlenül az ingatlanszektort célozza, itt is javulni fog az értékelés, illetve általában azokban az iparágakban, ahol jelentős a ciklusérzékenység. Török szerint ilyen a technológiai szektor, illetve a gazdasági környezet és a beruházási kép javulásával a feldolgozóipar válhat kedveltté.

Török Bálint szerint 3-4 hónapba is beletelik, amíg kiderül, van-e hatása a QE3-nak. Ha nem éri el a célját, vagyis nem lesznek beruházások, akkor alapvetően az inflációs veszély elleni fedezetként szolgáló nyersanyagok teljesíthetnek felül, főleg a nemesfémek. A konjunktúraérzékenységük miatt hosszabb távon inkább a ciklikus iparágakat követő kőolaj és ipari fémek szintén korrigálhatnak, amennyiben kétely merül fel a QE3 hatásával kapcsolatban. Török arra számít, hogy a bizonytalan légkör miatt meg fogják húzni a nyersanyagokat, és jelentősen javulhat a fejlődő piaci kötvények értékeltsége − ide már most is nagy mennyiségű pénz áramlik.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!