Áttörte az erős ellenállásnak hit 270 forintos szintet a forint árfolyama szerdán, ami mögött több ok is húzódhat. Egyrészt a tőzsdéken tovább tart a jó hangulat, a vártnál kedvezőbb vállalati gyorsjelentéseknek betudhatóan, másrészt a prognózisoknak megfelelő magyar inflációs adat is segítette a hazai deviza árfolyamának alakulását. Ugyanakkor a Commerzbank elemzői szerint a szerdai erősödést segítheti az amerikai bankszünnap is, mivel így az alacsony likviditás mellett kevésbé erősek a korábban pszichológiai korlátnak vélt szintek. A Commerzbank szakértői szerint így esély van arra, hogy a hó végi kamatdöntésre ismét a 265 forint körüli szinten lesz az árfolyam.


Technikai alapon a forint most a 269,5-ös szinteket vette célba - vélik a Raiffeisen elemzői, akik arra számítanak, hogy a trendcsatorna közepe megállítja majd az erősödést valahol 268 forint környékén. Amennyiben pedig a forint egy magasabb mélypontot alakít ki, akkor továbbra is marad a gyengülő trend. A technikai indikátorok többsége ugyanakkor a további erősödés felé mutat, azonban hamar túladottá válhatnak egyhétnyi egyirányú mozgás következtében.

Fundamentális alapon a jó inflációs adat csak rövid távon fejthet ki kedvező hatást a Raiffeisen heti kitekintője szerint. Ugyanakkor a nemzetközi befektetői hangulatban ez idő alatt nem számítanak romlásra. Egy kedvező harmadik negyedéves eurózóna bruttó hazai termék (GDP) adat (péntekeken hozzák nyilvánosságra) azonban további forinterősödést hozhat magával. Év végéig 270 körüli euró árfolyamra számítanak a Raiffeisen stratégái, de azt azért hozzáteszik, hogy a forint a jelenlegi szinteken sérülékenynek tűnik.

A dollárt erősítené az amerikai pénzügyminiszter


Az amerikai pénzügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint az Egyesült Államoknak első számú érdeke a dollár erősítése. A zöldhasú Timothy Geithner támogató kommentárja ellenére ismét az 1,50-es szintig gyengült az euróval szemben. Az, hogy a dollár nem reagált érdemben a pénzügyminiszter megszólalására annak is betudható lehet a Cashline elemzői szerint, hogy 2001 óta minden amerikai pénzügyminiszter ezt hangoztatja.

Ugyanakkor a dollár közel 50 százalékkal értékelődött le az euróval szemben, és minden ilyen megnyilvánulás csak tovább erodálta a zöldhasú értékét. Mindenesetre az biztos, hogy az USA-nak nem okoz problémát a mostani helyzet, hisz így saját multinacionális cégei versenyelőnyre tesznek szert az export piacokon, viszont jelentősen hátráltatják az ázsiai export orientált gazdaságok pozícióit.


A Cashline elemzői szerint a dollár folyamatos gyengülésének megállításával kapcsolatban igazából teljesen más retorikát kellene alkalmazni az amerikai politikusoknak, például olyat, hogy a zöldhasú értékvesztését nem nézi jó szemmel a kormányzat. Egy ilyen nyilatkozatból a dollár alapú carry trade (ami most bejárja a világot és fűti az eszköz áremelkedést) is megtorpanhatna.


Ugyanakkor az is hatásos lépés lehetne, ha hihető és konkrét tervet terjesztene az amerikai kormányzat a világ elé, hogy mégis milyen úton fogna hozzá a deficitcsökkentéshez, mert ezt most egyáltalán nem látni, sőt a gazdaságösztönző csomagok fenntartása is további adósságnövekedést vetíti előre.
 

A technikai indikátorok viszont inkább a dollár erősödést jelezik előre, amelyben még bőségesen belefér egy duplacsúcs formáció, vagyis a korábbi csúcszintek megérintése - írja heti kitekintőjében a Raiffeisen. A dollár árfolyama ugyanis miután megérintette az 50 napos mozgóátlagot elkezdett gyengülni és újra a hosszú emelkedő trendvonala fölé került.

Így újra elő lehet venni az októberben említett ellenállásokat és támaszokat. Az 1,5 körüli szintek komoly ellenállást képeznek a szaggatott csatorna szélével, ezután az 1,53-as szint a következő ellenállás. Amennyiben a dollár ismét erősödne, akkor az 50 napos mozgóátlag állhat ennek útjába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!