Nicolas Sarkozy szavai szerint "nincs elvesztegetni való idő" a görög segélycsomag elfogadásában. Arra utalt, hogy legkésőbb július végére létre kell jönnie a megállapodásnak. "Minél hamarabb találunk megoldást, annál jobb" - mondta Angela Merkel. "Mindent megteszünk az euró megőrzésére és megvédésére" - tette hozzá.

A francia elnök és a német kancellár egyetértett abban, hogy magánbefektetők bevonására a másodi görög segélycsomagba csakis önkéntes módon kerülhet sor és a "Bécsi Kezdeményezés" jó alapja lehet egy lehetséges megoldásnak.

"A magánszektor részvételét szorgalmazzuk önkéntes alapon" - mondta Angela Merkel. Nicolas Sarkozy szavai szerint "áttörést" sikerült elérni a kérdésben.

A megegyezés hírére kilőttek a piacok: az euró és a tőzsdék emelkednek, a forint erősödött, a svájci frank pedig, amit menekülődevizaként tartanak számon a befektetők, gyengült.

A svájci frank a reggeli 1,20-ról 1,21-re jött föl az euróval szemben, forintban kifejezve 224,50-ről 221-re jött le az alpesi deviza egységének árfolyama.

Ez euró/forint 267,50-en áll egy óra után, az euró/dollár 1,4270, ez jelentős javulás a reggel látott 1,4130-as szinthez képest.

Az S&P Future 0,8 százalékos pluszba lendült, 1274 ponton kereskednek vele valamivel fél kettő előtt.

A BUX-ra is jó hatással volt a hangulatjavulás, a kezdeti esés után 75 pontos pluszt mutat az index, az OTP árfolyama pedig 5870 forintra ugrott a reggeli 5736-os mélypontról.

Még az olaj árfolyamára is jó hatással voltak a megnyugtató szavak: a Brent 113,2 dollárra jött föl a délelőtti 111-es mélypontról, igaz így is 0,7 százalékos mínuszban van.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!