BUX
39138

Autósok, itt a jó hír: Nyárra még olcsóbb lehet a benzin!

A második negyedév végére 35-40 dollár közé csökkenhet az olaj hordónkénti ára az egyik neves olajpiaci szakértő szerint.

Napi.hu, 2015. március 23. hétfő, 13:35

Jelenleg még nem érte el az alját az olaj árfolyama, az alsó határt az olajpala kitermelésének önköltségi, beruházásokat nem figyelembe vevő szintje jelentheti, ami hordónként 20-25 dollár közé tehető.

Így idáig le is mehet, bár nem marad ott sokáig - mondta Fereidun Fesharaki, a világ egyik vezető energetikai tanácsadó cége, a FACTS Global Energy elnöke egy befektetői konferencián a CNBC tuddósítása szerint. Becsléseik szerint a félév végére az olja hordónkénti árfolyama a 35-40 dollár közötti szintre süllyedhet.

Az olajpiaci helyzet romolhat, ha nem sikerülne az Egyesült Államoknak megegyezésre jutnia Iránnal a nukleáris technológiák használatáról. A jelenleg folyó tárgyalások ha sikerre vezetnek, akkor enyhíthetnek a Teheránt sújtó szankciókon, ennek Fesharaki, aki korábban Iránnak is adott tanácsokat energetikai ügyekben 80 százalékos esélyt ad. Ez szerinte további 5 dolláros esést hozhat az olaj árában. Az egyeszség részeként szerinte Irán növelné olajkitermelését, a szankciók bevezetése előtti szintre, ami a jelenleginél napi 1,2 millió hordóval magasabb - mondta. Erre mintegy 3-6 hhónapos időtávon lennének képesek.

A szakértő a közeljövőben nem vár változást az OPEC hozzáállásában a kérdéshez. Emlékezetes, hogy az olajexportőr országok szervezete, főleg a szaúdiak miatt nem döntött a kitermelés csökkentéséről. Annak ellenére, hogy az olyan szegényebb tagországoknál, mint Venezuela a mostani olajárak már komoly problémákat okoznak.

A szaúdiak csökkentenék a kitermelést, ha mindenki így tenne, de nem csak az OPEC-tagok, hanem a palaolaj kitermelők és Oroszország is - vélte a szakember. Az olaj kitermelési önköltsége Szaúd-Arábiában jelenleg 3-5 dollár hordónként, ez jóval alacsonyabb, mint a palaolaj kitermelők 40 dollár körüli szintje. A tanácsadó szerint a költségvetési korlátok nem annyira erősek a közel-keleti országokban, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ha kevesebb pénzük van, egyszerűen kevesebbet költenek, így sokkal rugalmasabban tudják kezelni a kérdést.