Az AutoWallis azt tervezi, hogy a következő öt évben megkétszerezi árbevételét, ennek eléréshez szükséges stratégiát a cég májusban mutatja be.

Az adózás előtti eredmény 1,1 milliárd forint, az átfogó eredmény 830 millió forint volt 2018-ban, amit 195 millió forintnyi egyszeri árfolyamveszteség terhelt, szemben az előző évi 492 millió forintos egyszeri árfolyamnyereséggel.

A cég igazgatósága szerint az eredményváltozás elsődleges oka a kiemelkedően sikeres 2017-es év után a nemzetközi disztribúciós üzletág eredményességének átmeneti csökkenése volt. A visszaesést elsősorban a dízelhajtású járművek gyártóinál szükségessé vált új káros anyag kibocsátási mérések (WLTP) elhúzódó végrehajtása okozta, amit a forint árfolyamának kedvezőtlen alakulása és a bérköltség jelentős növekedése is kiegészített - közölte a társaság.

A tavalyi számok elemzésekor figyelembe kell venni a 2017-es egyszeri eredményjavító tételeket - mondta Székely Gábor, a társaság befektetési igazgatója.

Az AutoWallis csoport tevékenysége három részre bontható, amelyek közül a nemzetközi disztribúciós üzletág értékesítési darabszámai 2018-ban 3 százalékkal nőttek, meghaladva ezzel az 1700 eladott gépjárművet. A vállalat tavaly júniusban állapodott meg a Ssangyong dél-koreai autómárka forgalmazásáról a cseh- és szlovák piacokon, így ennek árbevétel-növelő hatása 2019-ben jelentkezhet.

A belföldi kis- és nagykereskedelmi disztribúciós üzletágban az értékesített járművek száma szintén jelentős növekedést mutatott. Az új autók és motorkerékpárok értékesítése 34 százalékos, míg a használtautók értékesítése 17 százalékos növekedést mutatott fel az előző évhez képest.

Az autóipari szolgáltatói üzletágban 2018-ban a szervizórák száma 15 százalékkal, a rövid és hosszú távú gépjárműkölcsönzéshez kapcsolódó átlagos flottaméret 7 százalékkal, míg a rövid távú gépjárműbérlések száma 3 százalékkal emelkedett 2017-hez képest.

Az árbevételen belül 47 százalék a belföldi disztribúciós tevékenységből, 43 százalék pedig a nemzetközi értékesítési üzletágból, és 10 százalék a szolgáltatói üzletágból származott - közölte az AutoWallis Nyrt.

Az AutoWallis leányvállalatai összesen 810 millió forint osztalékot fizethetnek anyavállalatuknak, amiből az AutoWallis Nyrt. igazgatósága 575 millió forint kifizetését javasolja az osztalékelsőbbségi részvényesek számára.

Az AutoWallis részvényeivel a standard kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén. A részvény hétfői záróára 144 forint volt, a papír éves maximuma 266 forint, éves minimuma 85 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!