A Scope Ratings GmbH az AutoWallis Nyrt. részére először 2019-ben kiadott hitelminősítést követően ismét elvégezte a besorolás felülvizsgálatát, melynek eredménye alapján a társaság besorolása továbbra is B+, míg az általa kibocsátott kötvényeké szintén B+, a kilátást pedig pozitívról stabilra módosította, az AutoWallis által tervezett 6 milliárd forint összegű új kötvénykibocsátás átmeneti többletkockázata miatt.

Ezzel az AutoWallis továbbra is megfelel a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) feltételeinek. Az NKP keretein belül tervezett zártkörű zöldkötvény-kibocsátást befektetési szolgáltatóként a Magyar Takarékszövetkezeti Bank készíti elő és szervezi. A 10 éves futamidővel, 3,0 százalékos fix kamattal kibocsátandó kötvényekből befolyó összeget a vállalat további növekedési céljainak finanszírozására használja fel a nemrégiben elfogadott zöld finanszírozási keretrendszerben tett vállalásoknak megfelelően.

Ilyen keretrendszert a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalatok közül elsőként az AutoWallis dolgozott ki, amivel lehetővé vált, hogy zöld kötvényeket értékesíthessen, valamint zöld hiteltermékeket is igénybe vegyen. A csoport korábban is elkötelezett volt a fenntartható működés mellett, és a keretrendszer alapján további környezetvédelmi vállalásokat tett: fejleszti például az e-mobilitást, így növeli a töltőpontok, valamint saját és bérautó flottájában az elektromos autók számát.

Az AutoWallis vizsgálja az esg (environmental, social, government - környezevédelmi, társadalmi és irányítási) minősítés megszerzésének lehetőségét is, amelynek birtokában részvényeit olyan befektetési alapok is vásárolhatják majd, melyek a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalatok papírjait részesítik előnyben. A társaság első, 10 éves futamidejű és 3 milliárd forint névértékű NKP kötvény aukciója tavaly áprilisban túljegyzéssel zárult, az értékpapírokkal a tőzsde XBond piacán lehet kereskedni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!