Az intézmény arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idei év hátralévő részében csak a lejáró adósságot újítják meg, és módosítják a kibocsátás szerkezetét. Ennek keretében 2008-ban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. mintegy 200 milliárd forinttal csökkenti a nettó állampapír-piaci értékesítést a korábban meghirdetett kibocsátási tervhez képest. A két hét múlva esedékes 15 éves államkötvény aukciót az ÁKK nem hirdeti meg, ezzel eltér az előzetesen publikált aukciós naptárról. Az ÁKK intézkedése révén az államkötvény aukciókon meghirdetett mennyiségek 40-50 százalékkal csökkennek a legutóbbi aukciókon meghirdetett mennyiséghez képest. A 3 és 12 hónapos diszkont kincstárjegyek aukciós értékesítése 10-20 százalékkal csökken. Tekintettel a megváltozott állampapír keresleti viszonyokra, az ÁKK egyúttal a szokottnál gyakrabban rendez likviditási diszkont kincstárjegy aukciót, amelyeken a szokásos 6 hét körüli kincstárjegyek mellett hosszabb futamidejű kincstárjegyek értékesítésére is sor kerülhet - közölte az ÁKK. A Napi Online az ÁKK-hoz közel álló forrásokból megtudta, az állampapírok másodlagos piacán délután óta nem történt jegyzés, a másodpiacon a spreadek nagyra tágultak, egyúttal kifejezetten erős az eladási nyomás. Az eladói oldalon külföldiek állnak, de az eladásra kínált állampapírok pontos mértéket egyelőre nem ismerik, mert az állomány-adatok csak két-három napos késéssel kapják meg. Továbbra is jelentős hozamemelkedésre lehet számítani, tekintve az ötéves lejáratú papírok tegnapi 11,70 százalékos hozamhoz képest bekövetkezett 10 bázispontos további emelkedését. Csak hab a tortán, hogy a normál árjegyzés sem működik, így a referenciahozamokat nem tudják időben kigyűjteni, valamint azokat a szokásos időben közölni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!