Az amerikai bejelentésre ugrottak a tőzsdék

Pár perc leforgása alatt emelkedésre váltottak az európai és az amerikai tőzsdék, a dollár erősödött, az olajárak emelkedtek kedden azokra a hírekre, hogy az amerikai kormány mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-je helyett december 15-étől kezdi el a 10 százalékos pótvám kivetését - írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. augusztus 13. kedd, 18:49
Fotó: Shutterstock

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 169,63 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 40 722,36 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló OTP-t kivéve gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A nap elejét a politikai bizonytalanságok - argentin választás, hongkongi tüntetések, a kereskedelmi háború durvulása - befolyásolták. A BUX és a többi európai tőzsdeindex is jelentős mínuszban volt a nap folyamán, a vége felé azonban pluszba lökte a piacokat, hogy délután kiderült, Donald Trump megenyhült a kereskedelmi háború kapcsán - mondta Tóth Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek.

Az amerikai kormány keddi bejelentése szerint mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-re halasztja a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését.

Az amerikai nyitás előtt érkezett pozitív hír hatására az amerikai tőzsdék jelentős pluszban nyitottak, az európai tőzsdeindexek pedig pozitív irányba fordultak. A német DAX index 0,73 százalékos, a francia 0,36 százalékos pluszban zárt. Az amerikai tőzsdeindexek jelentős pluszban nyitottak a hír hatására, a Nasdaq több mint 2 százalékos pluszban volt a BÉT zárását követően, Dow Jones index pedig 1,72 százalékot emelkedett.

A BUX oldalazott a nap folyamán, nagyobb mínuszban volt, de Trump bejelentésének hatására felugrott, és enyhe mínuszban zárt.

A Mol árfolyama 26 forinttal, 0,86 százalékkal 3000 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára nem változott, 12 700 forintot ért, forgalmuk 5,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,18 százalékkal 420 forintra esett, forgalma 215,5 millió forint volt.

A Richter-papírok 24 forinttal, 0,49 százalékkal 4886 forintra gyengültek, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4321,35 ponton zárt kedden, ez 11,13 pontos, 0,26 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiszélesedése miatti aggodalmakat tovább enyhítette az a bejelentés is, hogy az amerikai és a kínai kereskedelmi főtárgyalók telefonon egyeztettek a vámtarifák ügyében, és két héten belül újra beszélnek.

A befektetőket felvillanyozták a friss hírek, de a kezdeti eufória után a vezető európai tőzsdéken végül csak mérsékelt nyereségben zártak az irányadó indexek - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,33 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,60 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,99 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,39 százalékkal, Madridban pedig 0,22 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,59 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,58 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,92 százalékkal emelkedett.

A New York-i tőzsdeindexek viszont szárnyaltak: az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,60 százalékos, az S&P 500-as index 1,58 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 1,84 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) 4 százalék feletti mértékben drágult. Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,81 százalékos pluszban, 61,39 dolláron, míg a szeptemberi szállítású WTI 4,31 százalékos nyereségben, 57,30 dolláron forgott este hat órakor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,39 százalékkal, 1511,35 dollárra csökkent.

Egy euróért 1,1181 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,27 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Candice Bangsund, a Fiera Capital nevű montreali befektetési vállalat portfóliómenedzsere kiemelte, rendkívüli mértékben javították a kockázatvállalási hajlandóságot a "mai kétségtelenül jó hírek". Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek mellett az egyre hevesebbé váló hongkongi tüntetések, az olasz belpolitikai válság és az argentin pénz- és tőkepiacok összeomlása is jelentősen rontotta a hangulatot az utóbbi hetekben és napokban. A világgazdaság növekedése még idén gyorsulásra válthat a jegybankok kamatcsökkentéseinek köszönhetően, amit jelez, hogy a közelmúltbeli gazdasági adatok a vártnál kedvezőbbek voltak - mutatott rá Bangsund.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK