A platina iránti kereslet megnövekedett az elmúlt hetekben, mivel globálisan egyre több környezetvédelmi szabályozást vezetnek be az országok. Fontos tudni, hogy nemcsak ékszerekhez, beültetett orvosi pótlásokhoz használják a fémet, hanem ez a katalizátorok egyik legfontosabb eleme a dízelautók motorjánál.

A platina ára ebben a hónapban eddig 14 százalékot emelkedett, annak ellenére, hogy pénteken 0,5 százalékkal csökkent az értéke a New York-i kereskedésben. Unciánként már 964,80 dollárt ért a fém.

Kell hozzá az amerikai zöldfordulat

Joe Biden megválasztott elnök ígérete, hogy 2 000 milliárd dollárt költ majd zöld energiára a kormánya, felhajtotta a platina árát az elmúlt hetekben - mondta Kirill Kirilenko, a CRU Group nemesfém elemzője a Wall Street Journalnek, hátteret adva a drágulásnak. A fém, amelynek ipari felhasználása csak növekedhet a jövőben, valamint a befektetők érdeklődése a megújuló energiaforrások felé csak növeli az értékét a szakértő szerint.

Eközben az aranyárfolyam ingadozott ebben a hónapban, mivel a Covid-19 vakcinakísérletek ígéretes eredményei a globális gazdasági kilátásokon sokat javítottak, egy sor menedéket kereső befektető elkezdte eladni a készleteit és inkább a részvények felé fordította a figyelmét. A nyáron rekordmagasságot elérő nemesfém ára a múlt héten 4,8 százalékkal 1781,90 dollárra esett vissza, ami július 1. óta a legalacsonyabb szint.

Ez az eladás arra készteti a befektetőket, hogy keressenek más nemesfémeket, például a platinát, arra tippelve, hogy még van hova menekülni, ha biztos befektetést keresnek, és mégsem állna gyorsan talpra a világgazdaság.

"Van egy hosszabb távú növekedési várakozás a platina esetében, amelynek a korai szakaszában vagyunk" - mondta Steven Dunn, az Aberdeen Standard Investments tőzsdei kereskedésben lévő alapjainak vezetője. "Az arannyal az az általános álláspont, hogy a felfutásának utolsó szakaszában vagyunk" - tette hozzá Dunn.

Volt már leágazóban

Kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt a platina volt a legdrágább a nemesfémek között. De a nagy autógyárak elfordultak tőle, mivel a VW-féle dízelbotrány taszítóvá tette a technológiát, márpedig a fém fő felhasználási területe épp az autók katalizátora. Az autógyártók csökkenő igénye az elmúlt években oda vezetett, hogy túlkínálat volt a fémből. A platina ára válaszként megcsúszott, és 2015 óta nagyrészt állandó 850-900 dollár körüli szinten van, néha kilépve az 1000 dolláros unciánkénti tartományba.  Most azonban azért van rá egyre nagyobb szükség, mert a motorok kibocsátási kvótái egyre szigorúbbak, amihez egyre hatékonyabb katalizátorok kellenek, azoknak pedig több platinára van szükségük.

Ráadásul a koronavírus-járvány megrázta a fém kereslet-kínálat dinamikáját, és várhatóan rekord platinahiányhoz vezet ebben az évben. Ez csak részben köszönhető az autóiparnak, sokkal inkább a biztos befektetésre vágyó befektetők hajtották fel az árát, akik nem jutottak fizikai aranyhoz a nyár végéig.

A befektetők elvitték a felesleget

A World Platinum Investment Council, az ipari csoport előrejelzése szerint a múlt héten rekordnak számító 1,2 millió unciával meghaladja a kereslet a platina kínálatát. Hagyományosan viszont évente 7-8 millió uncia fémet használnak fel.

Ugyanakkor a befektetők tudomásul veszik a platina szerepét a zöld energia felé irányuló globális törekvésben. A megújuló hidrogén technológia éghető gázt állít elő a vízből, és azt olyan üzemanyagcellákban tárolja, amelyek otthon és járművek áramellátására használhatók. A platina kulcsfontosságú szerepet játszik mind az elektrolízisben - a hidrogén vízből történő kinyerésének folyamatában -, mind a tárolásához használt üzemanyagcellákban.

Az Európai Unió az év elején ígéretet tett arra, hogy a megújuló energiával előállított hidrogént az európai zöldfejlesztések kulcsfontosságú részévé teszi, amelynek célja, hogy a blokkot 2050-ig szén-dioxid-semlegessé tegye. Ennek része az is, hogy súlyos eurómilliárdokat fektessenek be a hidrogén energiába.

A hidrogén technológia részéről mutatott platina iránti igény egy új platina rally vetít előre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!