Én ezt nem értem - mondta a Berkshire Hathaway holding nagy tekintélynek örvendő alapítója és elnöke a Fox hírtelevízió gazdasági híradójában. A világ egyik leggazdagabb üzletembereként számon tartott befektető közölte, hogy omahai (nebraska) székhelyű vállalata megtartja a tulajdonában lévő hatalmas állampapír-csomagot- írta az MTI.

Omahában az Egyesült Államoknak még mindig tripla A-ja van. Tulajdonképpen, ha lenne négyszeres A-fokozat, akkor azt is megadnám az Egyesült Államoknak - mondta a nyolcvanéves üzletember, akinek vagyonát 50 milliárd dollárra taksálja a Forbes magazin.

Buffett közölte, hogy vállalatának jóval több mint 40 milliárd dollárja van rövid futamidejű amerikai állampapírokban, és az S&P döntése nem készteti őt az értékpapírok eladására. Buffett szerint a leminősítés nem fogja felkavarni a világpiacot, és semmi sem fog változni ettől, hacsak más gondok nem jelentkeznek, s Európában sem adódnak újabb problémák.

Londoni elemzők korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a S&P nem módosította.

Jóval kevésbé derűlátó Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja. A dollár és az USA állampapírok horgony szerepe a globális befektetői közösségben sérült, és ezért feltörekvő piaci devizák és részvények lehetnek az új biztos menedékek (safe havens) - nyilatkozta a Reutersnek. A kezdeti reakció nagyfokú bizonytalanság és volatilitás lesz, és ez mindaddig tart, amíg a befektetők ki nem találják, hogy hová forduljanak, ha biztonságot akarnak találni - jósolta a hétfőre Möbius, aki 50 milliárd dollárnyi feltörekvő piaci vagyont kezel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!