Azt energiahordozó jegyzése azt követően indult csökkenésnek, hogy a meteorológusok jelzezték: a Dolly nevű hurrikán elkerüli a Mexikói-öblöt és az ott található olajkutakat, valamint finomítókat, így elhárítva a kínálati oldalon történő esetleges kiesést. Ráadásul a kamatemelési várakozások következtében erősödő dollár, illetve a pozitívba forduló tőkepiacok is csökkentik az árupiacokba átcsoportosított befektetések értékét - írja a Bloomberg. Egyes vélemények szerint azonban a részvénypiac magára találása nem utolsósorban az olajár esésének köszönhető, nem a egyéb fundamentumok hajtják már. Az amerikai irányadó benchmarknak számító WTI-olaj szeptemberi határidős ára a július 11-én beállított 147,27 dolláros csúcsról szerdán napközben 125,97 dollárra mérséklődött, ami ebben az időszakban közel 15 százalékos esést takar. A kedden kifutott határidős kontraktusok 2,4 százalékos napközbeni esést követően végül 127,95 dolláron zártak. A New Yorkban jegyzett fedezetlen határidős kötések száma időközben 17 havi mélypontot ért el, miután az olajtársaságok, finomítók és intézményi befektetők megkezdték kivonulásukat a piacról. Az olajár csökkenése, valamint a dollár erősödése következtében enyhültek az inflációs félelmek. Ez érezteti hatását a nemesfémek esetében is, így esett az arany, a platina és az ezüst árfolyama, azonban az arany határidős ára még mindig a 940 dolláros unciánkénti szint körül mozog. Hasonló tendencia érezhető a gabonák piacán, mind a búza, mind a kukorica, mind a szójabab jegyzése lefelé indult. A kukorica árán, amely szerdán két hónapos mélypontot ért el, sokat vetett vissza a japán kormányzat behozatali korlátozást kilátásba helyező bejelentése is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!