Az EBRD támogatását a szarkofág nyugati falának megszilárdítására, valamint egy szellőzőcsatorna elkészítésére fordítják. A 75 millió eurós összeg egy újabb szarkofág építésére gyűjtött, mintegy 720 millió eurós nemzetközi alap része. Az atomerőmű vezetősége nemrég ismerte el, hogy az 1986. április 26-i balesetet követően, sietősen megépített betonszarkofág összeomolhat, s ezzel mintegy 160 tonna radioaktív magmát fedne fel. A tervek szerint az év végén kezdődnek és 2007-ig fejeződnek be az új, 20 ezer tonnás acélszarkofág építési munkálatai. Mindenekelőtt azonban a jelenlegi szerkezetet kell megerősíteni. Az EBRD vezetősége üdvözölte Kijev döntését, miszerint a csernobili atomerőmű leszereléséhez nyújtott nemzetközi pénzadományt adómentesnek nyilvánítja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!