Felfelé tört ki a BUX index az elmúlt napokban, s a mai kereskedés elején már olyan értékeken járt, amire utoljára 2011 tavaszán volt példa. Hogy az emelkedés meddig tart, egyelőre nehéz megmondani, csak a csúcs-mélypont analízis alapján a következő akadályokat a 2011 június elején elért 23 470 pontos maximumérték, a 2011 április végi 24 388 pontos maximumérték és az április eleji 24 500 pont körüli értékek jelenthetik.

Ennél fontosabb azonban - tekintve, hogy többéves ellenállásokról beszélünk, s az idő előrehaladtával ezek jelentősége elenyészik - hogy a világon augusztus végén végigsöpört masszív eladási hullámra relatívan ellenálló módon reagált a magyar piac, a tavaszi, 20 ezer pont fölé történt kitörés ebben a korrekcióban nem sérült, s annak hosszabb távú kedvező implikációi megmaradtak. Hozzá kell tenni, hogy rövidebb távon a 75 feletti RSI értékek már a túlvett tartományt jelzik, igaz az emelkedő trendek sajátja, hogy az ilyen típusú mutatók "északra költöznek".

BUX index
Kép: www.markers.hu

Ami igazán barátságossá teszi a képet, hogy még a korrekcióban a legrosszabbul viselkedő részvényünk, a Mol esetében sem sérült a korábbi trendfordulóra utaló kitörés, s a többiek kifejezetten kedvező képet mutatnak.

Annak ellenére, hogy tavasz óta az olajipari részvények árfolyama sokat esett, a hosszabb távú trendfordító jelzés érvényben maradt. Ez még április elején érkezett, amikor sikerült kitörnie a korábban masszív ellenállásként funkcionáló 12 500 pontos szint fölé, s ezzel megfordult a grafikonon az évek óta tartó, csökkenő csúcsok és mélypontok jellemezte lefelé tartó trend. Az elmúlt hónapok esése ugyan masszív volt - akárcsak a korábbi felívelés - azonban megállt a korábbi ellenállásból támasszá avanzsált szinten. A nehézséget a grafikonolvasó számára csak az jelenthette, hogy időközben 485 forintos osztalékszelvény is lekerült a papírról, így a 12 500 forint körüli támasz 12 ezer forint közelébe csökkent.

Mol részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Nincs annál jobb dolog egy részvénnyel, ha árfolyama mindenkori csúcsára menetel, s pont ez történt az elmúlt napokban a Richterrel. A nyers, hosszabb távú grafikonon egyértelműen látszik az 5000 forintos álomhatár átlépésének jelentősége, a hosszú évek alatt kiépített emelkedő háromszög, amely azt vetíti előre, hogy akár a mostaninál jóval, több ezer forinttal magasabb árfolyamok elérése előtt is megnyílhat az út:

Richter részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu


A kép még biztatóbb azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a részvény az elmúlt években rendszeresen fizetett osztalékot, így ez az 5000 forintos szint inkább 4700 és 4800 forint között húzódott.

A Magyar Telekom képe szintén elég jó. Itt a trendfordulós jelzés a 375 forint körüli szint áttörése volt (ennek jelentőségéről itt írtunk, mint ahogy a 375 forintos beszállószintről is), azonban a korrekcióban a 400 forintos szint vált időközben fontos ellenállássá. Ennek áttörése ugyan első körben csak 425 forint körüli célárfolyamot jelent, azonban jól látható az a hetes grafikonon kirajzolódó fordított fej vállak alakzat, amelyből a következő ellenállás felé mutató célárfolyam következik, 475 forint magasságában.

Magyar Telekom, korrigált árfolyam
Kép: stooq

Az OTP esetében éppen a következő nagy ugrás határán állhatunk. Hosszabb távon az igazi nagy áttörést szintén márciusban történt, az 5000 forintos szint áttörésénél, ekkor egy két év alatt kiépült, 1500 forint szélességű sávból sikerült felfelé kitörnie az árfolyamnak. Az alakzatból számolt célár elvileg így 6500 forint fölé mutatott, azonban 6000 forint felett korrekció indult.

OTP, hetes, korrigált árfolyam
Kép: stooq.com

Ebben a korrekcióban szintén egy sávszerű ("négyszög") alakzatot épített az árfolyam. Ennek felső széle, figyelembe véve az időközben kifizetett osztalékot is, 5975 forint magasságában található. A részvény árfolyamának 14 napos ATR-je, azaz volatilitása jelenleg 120 forint, így nagyjából 6100 forint jelentheti azt a határt, amikor már szignifikáns kitörésről lehetne beszélni. Ebben az esetben, tekintve a sáv szélességét 6650 forint magasságába mutatna.

OTP árfolyam, napos
Kép: www.markers.hu

A helyzet még kedvezőbb, ha figyelembe vesszük a BUX euróban mért értékének DAX indexhez mutatott teljesítményt. Mint arról korábban írtunk, ebben az évek óta tartó lefelé tartó trendben ősz elején kitörés történt felfelé, erős rendfordító jelzés. Ez arra utalhat, hogy a BUX index alulteljesítésének vége, s a jövőben nagyjából együtt fognak mozogni a DAX indexszel - s így a világ nagy tőzsdéivel - vagy akár felül is teljesítheti azt, hogy melyik következik, azt egyelőre nehéz megmondani.

BUX euró/DAX relatív teljesítmény
Kép: Napi.hu

Itt jön a képbe viszont az, ami egy részvénybefektető számára a feketelevest jelentheti. Hiába történt ugyanis egyjelentős rally mind a DAX indexben, mind az S&P 500-as indexben, az augusztusi nagy esés okozta rombolást a piac technikai képében nem sikerült egyértelműen ledolgozni.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

Az amerikai piacon több fontos technikai jelzés is érkezett ugyanis arra, hogy az augusztusi esés nem egy egyszerű bikapiaci korrekció volt, hanem jó eséllyel, egy medvepiac kezdete. Ezt az S&P 500-as index egy nagyjából 2150 pont feletti értékkel tudná lerázni magáról, ami innen felfelé még jó 3,5 százalék.

DAX index
Kép: www.markers.hu

A DAX index esetében pedig a jelenleginél 7-8 százalékkal magasabb, 11 800 pont feletti értékeknél beszélhetnénk az emelkedő trend újbóli visszatértéről.

Ha nem sikerül a kitörés a vezető tőzsdéknek felfelé, s valóban medvepiac lesz a nagy börzéken, akkor hiába teljesít relatívan jobban a BUX index, az jelentheti azt is, hogy csak kevésbé esik majd, mint a vezető piacok. S ez egy részvényt vásárló befektető számára csekély vigasz.