A török líra és a lengyel zloty esését követve meredek lejtőre került a forint: míg múlt pénteken a 256 körüli szintekről 257 fölé emelkedett az euró, addig hétfőn napközben a technikai ellenállásnak tartott 258,50-et is átszakította, az átlagosnál erősebb forgalom mellett. Az árfolyam délután 259,45-nél tetőzött, amiben közrejátszott az MNB hétfői kamatdöntő üléséhez fűzött jegybankelnöki kommentár is. A piacot megzavarta ugyanis, hogy miközben mindenki tartást, legfeljebb csökkentést várt a monetáris tanácstól, a testületben felmerült a kamatemelés ötlete is - vázolta a forintesés hátterét az ING Bank üzletkötője. Kolba Miklós elmondta: bár elvileg a magasabb kamat erősebb árfolyamot indokol, a monetáris szigorításnak igen negatív üzenete lett volna a jelenlegi helyzetben, így nem volt meglepő az azonnali forintgyengítő hatás. A szakember hozzátette: holnap akár 260 forint fölé is benézhet az euróárfolyam. Euró/dollár-fronton az amerikai szünnap okán kevesebb változás történt, a keresztárfolyam 1,4480 körül legyezett, így az amerikai deviza forintjegyzése 179 fölött is megfordult. Látványosan drágult svájci frank, az alpesi ország devizája 162 forint felett is járt a bankközin, ami különösen azoknak rossz hír, akik az elmúlt évben akkor adósodtak el, amikor 148-150 forint környékén járt a kurzus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!