A fekete arany New Yorki éves mélypontra esése mellett a réz 2,5 éves rekordszintre zuhant Ázsiában és Európában. A piaci bizalmatlanság és pánik idején előszeretettel használt menekülési útvonal, az arany azonban 11 hetes csúcsra jár, 931,95 dollárral.

A novemberi határidős kőolaj hordónként 5,3 százalékkal 82 dollárra esett az NYMEX-en, így az energiahordozó árfolyama ezen a héten 12, míg júliusi 147,27 dolláros csúcsa óta 44 százalékot zuhant. A Brent pedig 5 százalékos gyengüléssel hordónként 78,77 dollárt ért délelőtt Londonban.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az 1930-as évek óta nem láttott mértékű pénzügyi válság recessziós veszélyei folytán a jövő évre 0,5 százalékos globális keresletvisszaesést prognosztizál. A szervezet a világ idei kőolaj-felhasználásának várható növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését is csökkentette. Az IEA előrejelzése szerint napi 440 ezer hordóval növekszik idén a kereslet: ez 250 ezerrel kevesebb, mint amire az előző előrejelzésben számítottak, s mindössze 0,5 százalékos növekedést jelent, amire 1993 óta nem volt példa. Az idén napi 86,5 millió hordó fogyasztás várható.

Ugyanakkor az IEA arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereslet alakulása mellett a kitermelésre is nagyobb figyelmet kell fordítani, mivel a pénzügyi válság várhatóan hatással lesz az új kitermelő beruházások alakulására is: szeptemberben például napi 1 millió hordóval csökkent a kitermelés részben a trópusi viharok miatt.

A Bloomberg által megkérdezett félszáz közgazdász szerint az Egyesült Államokban a recesszió már be is köszöntött.

A világ olajfelhasználásának együttesen mintegy 40 százalékát kitermelő OPEC pedig bejelentette, novembr 18-i rendkívüli ülésén az olajár folyamatos zuhanása miatt a kitermelési kvóták drasztikus csökkentéséről dönthetnek.Az OPEC-en kívüli kínálati növekedést gyakorlatilag felszámolták a mexikói-öbölben dühöngő hurrikánok, illetve az azerbajdzsánból induló olajvezetékek megrongálódása az orosz-grúz háború idején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!