Az Ukrajna ellen indított orosz támadás világszerte bizonytalanságot okozott a pénz- és tőkepiacokon. A tőzsdeindexek negatív irányba indultak, az olaj és a gáz árfolyama emelkedett, drágult az arany is.

A devizapiacokon is jelentős mozgások indultak el az orosz invázió híre – állapította meg Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A kockázatosabb célpontnak számító feltörekvő devizák is veszítettek értékükből az elmúlt napokban.

Az orosz rubel múlt péntekhez képest - csütörtök délelőttig - több mint 10 százalékkal gyengült. Az ukrán hrivnya pedig 6 százalékot meghaladó veszteséget könyvelhetett el. A régiós devizák, a forint, a cseh korona és a lengyel zloty ezzel párhuzamosan 2-2,5 százalékkal gyengült.

Jobban megviseli a konfliktus az Ukrajnához közelebbi országokat. Ez abból is látszik, hogy a szintén feltörekvő piaci devizának számító dél-afrikai rand és mexikói pesó 1 százalékon belüli sávban mozgott, a brazil reál és több dél-amerikai fizetőeszköz még erősödni is tudott.

A továbbiakban hírvezérelt, volatilis piac várható - véli a szakember. Sok tényező befolyásolhatja az árfolyamokat, többek között a további katonai események, valamint az, hogy milyen további szankciók lépnek életbe Oroszországgal szemben.

Hosszabb távon, ha rendeződik a helyzet, akkor a forint újból erősödő pályára állhat - mondta ” - fogalmazott Németh Dávid.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!