A technológiai szektor összeomlására játszó hedge fundok február elején egymást taposva igyekeztek zárni pozícióikat. Ez olyan shortzárási hullámot eredményezett a piacon, amire az elmúlt 10 évben mindössze egyszer volt csak példa – írja a Goldman Sachs és a JP Morgan adataira hivatkozva Reuters. A Goldman szakértői szerint ennél nagyobb menekülést részvényshort-pozíciókból csak a mémrészvény-őrület idején, két évvel ezelőtt lehetett látni.

Akkor kisbefektetők hajtották fel több agyonshortolt részvény, például a Gamestop árfolyamát, ezzel kényszerítve ki a cég összeomlására számító hedge fundok pozíció zárásait. A JP Morgan most hasonló folyamatokra figyelmeztetett. Szerintük a kvantitatív részvénystratégiát és a multistratégiát folytató hedge fundok vezették most a sort a zárásokban.

A technológiai részvényekkel teletűzdelt Nasdaq ebben a hónapban eddig 2,7 százalékkal emelkedett míg az S&P 500-as index információtechnológiai alindexe 4 százalékkal lett magasabb, ezzel idei nyeresége már elérte a 14 százalékot.

A tavaly januárban az amerikai és a világ többi tőzsdén is elindult medvepiac során az előző felívelésből vaskosan részesülő technológiai részvények szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Ennek oka, hogy a technológiai cégek árazásában a jövőben távolabb eső nyereségek nagyobb súllyal esnek latba mint a hagyományos szektorok esetében. Ez érthető is, hiszen a szektor cégeit általában nagy növekedési potenciájuk miatt kedvelik a befektetők. Pont emiatt azonban a szektor részvényei sokkal érzékenyebbek a kamatváltozásokra, egységnyi kamatemelkedés jóval nagyobb csökkenést eredményez a részvények fair árazásában a különböző modellek alapján mint más ágazatokban.

A Nasdaq Composite index például a 2021 végig 16 ezer pont feletti csúcsáról októberben már 10000 pont közelébe esett. Ezzel mintegy 37 százalékot veszített értékéből a medvepiaci lejtmenet során, míg az S&P 500 index esetében ez az érték 27 százalék körül volt. Persze fontos azt is figyelembe venni, hogy az utóbbi index nagy esésben is vezető szerepet játszottak a technológiai részvények. Az S&P 500 ugyanis a piaci kapitalizáció alapján súlyozza a kosarában szereplő részvényeket. Így automatikusan alakul ki a folyamat, hogy a jól szereplő szektorok súlya egy emelkedés során megnő. Ez oda vezetett, hogy 2021 végén például a tíz legértékesebb részvény – köztük a Tesla az Apple és a Microsoft – súlya az index kosárban elérte a 30 százalékot is, miközben a korábbi években ez az arány jellemzően 20 százalék körül alakult.

Jól mutatja egyébként néhány techrészvény árfolyama, hogy az idén január elejétől tartó emelkedésben ezek vitték a prímet. A Tesla árfolyama idén eddig duplázott, miután tavaly a negyedére esett. Február első két hetében is még közel negyedével nőtt az elektromos autókat gyártó cég részvényeinek értéke. A Microsofté közel tíz százalékkal emelkedett január eleje óta, az Amazon húsz százalékkal drágult, akárcsak a Netflix.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!