A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Hosszú hetek óta csordogál lefelé a hazai börze indexének, a BUX-nak az árfolyama, a múlt hét azonban kivétel volt, mert egy rövid fellángolás erejéig visszatértek a vevők, és több markáns emelkedő nap is kirajzolódott a grafikonon. A jó hangulat azonban nem tartott sokáig, pénteken már eladók uralták a terepet, és hétfőn is folytatódott a zuhanás, a kurzus rohamosan közelíti a 17 700 pontos lokális minimumot. Alatta pedig 17 600 és 17 200 pontnál vannak a további támaszok, vételi jelzések nincsenek, a csökkenő trend hamarosan megerősítést nyerhet.

A leggyengébb blue chip a magyar piacon a Mol, amelynek árfolyama új lokális mélypontra zuhant a héten. Az eső trend nem új keletű, mert az év eleje óta zuhan az árfolyam, ráadásul a csökkenő trendet megerősítette a 16 150 pontos minimum törése. A technikai képről pozitívumokat nem igazán lehet mondani, az erőteljes eladói nyomás egyre mélyebbre nyomhatja az olajpapír árfolyamát. A következő támaszok 15 500 forintnál és 14 800 forintnál találhatóak, illetve 15 600 forintnál a csökkenő csatorna alja várja az árfolyamot. A másik oldalról vizsgálva pedig túladott a kurzus, ezért természetesen egy felpattanás lehetőségét is figyelembe kell venni, de vételekben gondolkodni egyelőre nem érdemes, csak egyértelmű fordulós jelzések esetén.

Újra megerősítést nyerhet a csökkenő trend
Kép: Napi grafikonok

Az OTP üde színfolt volt a hazai börzén az elmúlt hetekben, miután a 4160 forintos támaszról visszapattant a kurzus és 4650 forintig rallyzott. Előtte viszont jól megtépázták az árfolyamot, amely 4930 forintról esett 4160 forintig, így az év eleji emelkedést gyorsan semlegesítette a bankpapír. Azóta sikerült korrigálnia, és az emelkedő trend sem sérült, de a márciusi nagy esés azért árnyalja a képet. A következő ellenállás a 4930 forintos lokális maximumnál található, ezt megcélozhatja az árfolyam, de a vevői oldal nem túl stabil, ezért az újabb lejtmenet lehetősége is benne van a pakliban.

Szomorú képet fest a Richter grafikonja, a hetekkel ezelőtt látott emelkedési kísérlet kudarcba fulladt, és a pozitív korrekció nagy részét leradírozta az árfolyam. A Richter tavaly november óta meredeken csökkenő trendben mozog lefelé, pár héttel ezelőtt már közel másfél éves mélyponton járt, ahol megérkezett a felmentő sereg, de az emelkedés rövid életű volt. A következő támasz a 33 000 forintos lokális minimumnál látható, és egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan ennél is lejjebb lesz az árfolyam. A következő erősebb támasz 32 000 forintnál húzódik.

A Magyar Telekom azon kivételes blue chipek egyike, amelynek árfolyama emelkedő trendben araszol felfelé. Ez azonban csak a rövid távú trendre igaz, mert közép-hosszútávon nem érdemes a távközlési cég árfolyamának teljesítményével dicsekedni, nemrégiben még történelmi mélyponton járt a kurzus. Az utóbbi hónapok azonban emelkedést hoztak a Magyar Telekom piacára, és a mozgás akkor lett izgalmas, amikor a 415 forintos ellenállást leküzdötte az árfolyam. Ezzel féléves csúcsra kapaszkodott a kurzus, és megnyílt a tér a következő szintig, amely 435 forintnál húzódik. A napokban korrekció tanúi lehetünk, de a 415 forintos támasz környékén a vételi pontokat érdemes keresni, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az osztalékrally is felfelé hajtja rövid távon az árfolyamot.

Rácz Balázs

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!