A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 211,92 pontos, 0,44 százalékos csökkenéssel, 47 592,34 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - írja az MTI.

A Mol 52 forinttal, 2,20 százalékkal 2416 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 295 forinttal, 1,84 százalékkal 15 710 forintra csökkent, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,0 forinttal, 0,24 százalékkal 426 forintra nőtt, forgalma 79,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 80 forinttal, 0,98 százalékkal 8125 forintra esett, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3842,17 ponton zárt kedden, ez 0,74 pontos, 0,02 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Enyhe csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek is estek kedden. A befektetők szabadulni igyekeztek a gazdaság alakulására kényesen reagáló részvényektől a vártnál erősebb amerikai inflációs adatok láttán, de az aggodalmakat tompította, hogy több nagyvállalat is a vártnál jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő - írja az MTI.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,03 százalékos pluszban, 460,96 ponton zárt, gyakorlatilag stagnált, de napközben 461,38 ponton újabb történelmi csúcson is járt. A nap vesztesei a bankok, autó- és autóalkatrész-gyártók, valamint a földgáz és kőolajipari vállalatok voltak, alindexük 0,5 százalék és 1,2 százalék közötti mértékben csökkentek. Ezt ellensúlyozni tudta, hogy egyes defenzív és technológiai vállalatok árfolyama tovább emelkedett.

A londoni FTSE-100 mutató, a frankfurti DAX-index és a párizsi CAC-40 index egyaránt 0,01 százalékos, a madridi IBEX 1,38 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,50 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Viszont a páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 0,07 százalékkal, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,03 százalékkal emelkedni tudott.

Az Egyesült Államokban tizenhárom éve nem látott mértékben nőttek a fogyasztói árak júniusban, az éves összevetésű maginfláció pedig 1991 novembere nem volt ilyen magas. A vártnál jóval erősebb adatok felszították azokat az aggodalmakat, hogy egy gyorsabb újranyitás közepette túlfűtötté válik a gazdaság, ami arra kényszerítheti a jegybank szerepét betölte Federal Reserve döntéshozóit, hogy a vártnál hamarabb szigorítsák a rendkívül laza monetáris politikát.

"Továbbra is kételkedünk a Fed narratívájában, miszerint a (magas) infláció átmeneti jelenség, ehelyett annak kockázatát látjuk, hogy még sok hónapig emelkedett marad" - mondta James, Knightley, az ING holland bank közgazdásza.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden fogadkozott, nem fogja megismételni azt, a múltban elkövetett hibát, hogy túl korán kezdik el szigorítani a monetáris politikát. Mario Centeno, az EKB kormányzótanácsának tagja úgy fogalmazott, hogy az euróövezeti jegybank elveszítheti hitelességét, ha nem fog élni azzal a mozgástérrel, amelyet önmagának adott az infláció terén az új, 2 százalékos szimmetrikus cél kijelölésével. A kormányzótanács a múlt héten hagyta jóvá az új monetáris politikai stratégiát, és a jövő héten vitatja meg és fogadja el az előretekintő útmutatást.

Az euróövezeti államkötvény-hozamok háromhavi mélypontra csökkentek, amivel másfél százalékos mínuszba taszították a bankok árfolyamának mozgását tükröző alindexet.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,12 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,11 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,44 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,97 százalékos pluszban, 75,89 dolláron, az augusztusi szállítású WTI pedig 0,84 százalékos nyereségben, 74,72 dolláron forgott este háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,42 százalékkal, 1813,43 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,40 százalékkal, 1813,20 dollárra emelkedett New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1818 dollárt adtak, 0,34 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!