A Mol 42 forinttal, 1,58 százalékkal 2692 forintra erősödött, 1,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 310 forinttal, 3,10 százalékkal 10 300 forintra nőtt, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,74 százalékkal 401 forintra csökkent, forgalma 30,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,62 százalékkal 4870 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3847,27 ponton zárt csütörtökön, ez 86,43 pontos, 2,30 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A részvénypiac forgalma 7,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Sokat nyom a latban a vámcsata

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy Donald Trump amerikai elnök a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével Washingtonban folytatott tárgyalásokat követően közölte: megállapodtak abban, hogy együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében.

Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében. A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.

Az elemző szerint a Washingtonból érkező kedvező piaci híreknek köszönhetően pozitív hangulat uralkodott a nemzetközi részvénypiacokon. Ennek hatására pedig a magyar parkettre is vevők érkeztek, így a BUX emelkedéssel zárta a kereskedést, a vezető részvények közül pedig az OTP teljesített a legjobban.

Az elemző megjegyezte, hogy a nyári időszakkal magyarázható a nem túl erős, 7,5 milliárd forintos forgalom. Fábián Lóránt, az OTP Treasury üzletkötője az M1 aktuális csatornán kifejtette, hogy a piaci befektetők csütörtökön leginkább az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülésére figyeltek, ahol végül nem változtattak az alapkamaton. Hozzátette, a piac most arra számít, hogy 2019. nyaráig nem várható kamatemelés az EKB-tól.

Fábián Lóránt a BUX-index teljesítményéről közölte, hogy Európában és Budapesten is pozitív volt a hangulat.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!