Az USA nyomdokaiba lépett Európa

A New York-i tőzsdék nyomdokain haladva, jelentősen emelkedtek a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó mutatói kedden, az indexeket felfelé húzta, hogy a vártnál jobb amerikai vállalati gyorsjelentések enyhítették a befektetők aggodalmait, így fellendült a kockázatvállalási hajlandóság a tengerentúli részvénypiacokon - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 16. kedd, 18:46
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 0,4, a frankfurti DAX 1,4, a párizsi CAC-40 pedig 1,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánó 2,2 százalékos, Madrid pedig 1,7 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,6, az FTSE Eurofirst 300 index 1,4 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,4 százalékkal ment feljebb.

A nap nyertese a Kion német logisztikai vállalat, amelynek árfolyama 9,2 százalékkal ugrott meg, miután az UBS vételre javította ajánlását. A Meggitt brit gépipari vállalat árfolyama 7 százalékkal emelkedett, miután javította bevételnövekedési előrejelzését a termékei iránti nagyobb keresletre hivatkozva.

Csalódást okozott a befektetőknek a TomTom autós navigációs rendszereket gyártó holland cég: várakozáson felüli harmadik negyedéves eredménye ellenére 16,4 százalékkal csökkent árfolyama, miután meghiúsult a Volvóval kötött megállapodása.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 1,6 százalékos, a Nasdaq pedig 2,1 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,11 százalékos veszteségben, 80,69 dolláron, a novemberi WTI pedig 0,20 százalékos mínuszban, 71,64 dollárnál járt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,13 százalékkal, 1231,90 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1590 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK