Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az erre az évre hatályos szerződés 100 millió kuna (4201 millió forint) értékű nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül. A Janaf a múlt hónapban több külföldi olajvállalattal is írt alá szerződést félmilliárd kuna értékű nyersolaj szállításáról.

A Mol nem erősítette meg a hírt, de egy februári befektetési prezentációjából kiderül, hogy a vállalat tavaly 1,2 millió tonna kőolajat szállított fel az Adriai-tengerről a Janaf olajvezetékein keresztül, erre az évre pedig körülbelül 1,5 millió tonna szállítását tervezi.

A horvát olajvezeték üzemeltető vállalat 2015-ben 726,7 millió kuna (milliárd forint) összbevételt könyvelt el, ami 48 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Az említett időszakban 203,4 millió kuna (milliárd forint) nettó nyereséget ért el, kétszer annyit, mint 2014-ben.

Tavaly a Janaf alaptevékenység bevétele 657,4 millió kuna volt, ami 47,5 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Csak külföldi eladásból 439,2 millió kuna bevételre tett szert, ami 63,4 százaléka az összbevételének, és 59,6 százalékkal növekedett 2014-hez képest.

A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!