A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index várhatóan 13 ponttal lejjebb nyit, a frankfurti DAX index 29 ponttal csökken kezdéskor, Párizsban a CAC-40 index 12 ponttal, Milánóban pedig az FTSE MIB 72 ponttal alacsonyabban kezd.

Hétfőn a tőzsdeindexek gyengültek Európában a londoni FTSE-100 kivételével, ami a font árfolyamcsökkenése miatt emelkedett az exportőr és nyersanyagipari vállalatok részvényeinek köszönhetően. A fontot a brit miniszterelnök hét végén tett "hard Brexitre", azaz az EU egységes piacáról és a vámunióból való kilépésre utaló nyilatkozata gyengítette.

A vezető európai vállalatok részvényeit tartalmazó FTSE Eurofirst 300 index 0,50 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,35 százalékkal gyengült hétfőn.

Frankfurtban a DAX index 35 ponttal, 0,3 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index 22 ponttal, 0,5 százalékkal csökkent. A madridi IBEX-35 index 23 ponttal, 0,4 százalékkal, a milánói FTSE MIB index 328 ponttal, 1,7 százalékkal csökkent.

A londoni FTSE-100 index 28 ponttal, 0,4 százalékkal új rekordra, 7238 pontra emelkedett. A hétfői volt a londoni index sorban a nyolcadik rekord zárása.

Mi várható a tengerentúlon?

Az amerikai tőzsdéken vegyes zárás követte az európai indexek csökkenését. A Wall Street indexei, a DJIA-30 és az S&P-500 0,4 százalékkal gyengültek, a főként fejlett technológiai cégek papírjait jegyző Nasdaq piac Composite indexe pedig 0,2 százalékkal emelkedett. A Nasdaq Composite a harmadik egymást követő napot zárta rekorddal.

A Wall Street indexeit az energiaipari cégeknek az olajár közel négy százalékos csökkenését követő gyengülése vitte lejjebb, a technológiai ágazatokat pedig az Apple, valamint a biotechnológiai cégek árfolyamának az emelkedése erősítette.

És Ázsiában?

Vegyesen indították el a keddi globális tőzsdei kereskedést az ázsiai értékpapírpiacok. Tokió 0,9 százalékkal, Szöul 0,3 százalékkal gyengült, Hongkong 0,6 százalékkal, Sanghaj és Sencsen közös indexe pedig 0,1 százalékkal emelkedett.

Kedd reggelre az olajár csökkenése megtorpant, a Brent jegyzése 54,94 dolláron állt hordónként, nagyjából az előző napon elért szinten. A WTI jegyzése 0,04 százalékkel 51,94 dollárra csökkent.

Az arany ára öt hetes csúcs közelében tartózkodik befektetési mentsvár szerepének köszönhetően a kissé lefelé korrigáló dollárárfolyam, valamint a "hard Brexit" miatt. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,21 százalékkal állt magasabban unciánként 1187,35 dolláron.

Az euró jegyzése 0,35 százalékkal 1,0612 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!