Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az akvizíciók pozitív hatását nem számolva a költségvetési megszorítások - a lakosság jövedelmének visszaesésén keresztül - az évtized végéig 5-10 százalékkal csökkentik a bankcsoport eredményét - mondta Spéder Zoltán a mai sajtótájékoztatón. A csomag negatív hatása az idei évben nem mérsékli a tervezett 185 milliárd forintos profitot - ami elsősorban a céltartalékok kisebb szintjének köszönhető. Jövőre a csomag kilenc, míg 2010-ben 24 milliárd forinttal csökkenti a bank előzetes stratégiájában megfogalmazott 208 illetve 317 milliárd forintos eredményét. Ezt a negatív hatást az akvizíciók ugyanakkor jelentősen túlkompenzálják, hatásuk 2007-től lesz érezhető. Jövőre a tranzakciók finanszírozásának 9 milliárd forintos költsége mellett az új szerzemények 32 milliárd forinttal, míg 2010-ben ugyanekkora költség mellett 61 milliárd forinttal javítják a bank eredményét. Az OTP profitja a fönti hatásokkal együtt a várakozások szerint idén a 185, jövőre 222 milliárd, 2010-re pedig 345 milliárd forint lesz. Az OTP annak ellenére, hogy 2006-ban már megközelítőleg 1,2 milliárd eurót költött szerb, ukrán és orosz bankok megvásárlására tovább folytatja a terjeszkedést. A Napi Gazdaság értesülései szerint négy héten belül sor kerül a Montenegrói Kereskedelmi Bank megvásárlására, melynek vételára mintegy 100 millió euró lehet. Ezen túl a figyelőlistán szerepel az 500 millió eurós mérlegfőösszeggű bolgár DZ Bank. Az megszokott gyakorlatnak megfelelően az OTP továbbra sem kívánja minden áron megszerezni a bolgár bankot, ugyanakkor az eddigi legsikeresebb akvizíciónak számító DSK-val történő összeolvadás esetén jelentős szinergikus hatások jelentkeznének. A két célpont mellett az ukrán TasKommerc Bank, a román CEC megszerzése kevésbé valószínű. Az akvizíciók eredménynövelő-hatásával számolt 2007-es 800 forintos egy részvényre jutó eredmény és a jelentős növekedési lehetőségek fényében a jelenlegi 6100 forintos tőzsdei árfolyam visszafogott árazást mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!