Az államnak tartozik az INA?

Az olajtársaság legalább kétmilliárd kunával tartozik a horvát államnak - idézi a helyi lapokat az MTI-Eco.
NAPI, 2009. szeptember 8. kedd, 12:55
Fotó:

Pénzügyőrök és vámosok vizsgálják az INA üzleti ügyeit, mert a nagyobbrészt a Mol tulajdonában lévő horvát olajtársaság legalább kétmilliárd kunával, vagyis mintegy 76 milliárd forinttal tartozik az államnak - írja az MTI-Eco horvát sajtóhírekre hivatkozva.

Az adók és járulékok elmaradása miatt a tartozás meg is haladhatja a kétmilliárd kunát, de ezen felül az állam 14 százalékos kamatra is igényt tart - áll a lapokban. A Jutarnji List üzleti információkra hivatkozva írt arról, hogy a tartozást a gázüzletággal vagy a Mol által nyújtott kölcsönnel rendezhetné az INA.

Szakértők érdekesnek tartják a vizsgálat időzítését, ugyanis az utóbbi hetekben mélypontjára került a kormány és a horvát olajtársaság kapcsolata, miután az INA az augusztus eleji, egy százalékos áfaemeléskor, majd két héttel később, jelentősen megemelte az üzemanyagok árát. Ez nemcsak a közvéleményt és a kormányt is meglepte, utóbbi a hírek szerint az INA-t, mint az egyik legnagyobb adótartozót teszik felelőssé az állam fizetőképességének romlásáért - közölte a Jutarnji List, hozzátéve, hogy az információkat sem az olajtársaság, sem a kormány nem kommentálta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK