BUX
37689

Az amerikai kamatdöntés betesz a forintnak?

Ismét hullámvasúton a forint, a piac alapvetően az amerikai kamatdöntésre és a kommentre vár. A forint vesszőfutása: az euró jegyzése 266 foritról 268 forint közelébe, majd pedig vissza másfél forinttal.

Molnár Csaba, 2006. március 28. kedd, 10:37

A nyitásban 266 felett jegyezték az eurót, az - kereskedők szerint - azt mutatja, hogy van még tere a gyengülésnek. A kurzus délelőtt már megközelítette az első szintnek tartott 268 forintot, majd 265,85 forintig visszaesett, amit újabb hegymenet követett 266,67 forintig kúszott a közös valuta árfolyama. A piac tehát erősen volatilis, alapvetően a Fed nyíltpiaci bizottsága kétnapos ülésének végére vár. Amennyiben bejön az egyébként már beárazott 25 bázispontos emelés, s emellett a komment agresszív szigorítási politikára enged következtetni, úgy 270 forint fölé is kúszhat az euró kurzusa. A piacon a likviditás nem különösebben nagy, inkább gyenge-közepes. A forint gyengülése nem lóg ki a régiós trendből, a zloty hasonló irányt vett.

Londoni elemzők szerint a térségi adósságot vásárló befektetők már nem elsősorban a hozamelőnyt, hanem az egyes piacok alapmutatóit nézik, és ez Magyarország és Izland mellett olyan országokban is az árfolyam gyengülését hozhatja magával, mint Dél-Afrika, Törökország, Új-Zéland és Ausztrália. A BNP Paribas elemzése szerint a következő hónapokban várhatóan fennmarad a magyar forint és az izlandi korona euróárfolyamainak szoros együtt mozgása az egyaránt jelentős külső fizetési egyensúlyhiány miatt - jelentette az MTI. A BNP Paribas szerint mindkét valuta továbbra is sebezhető a szűkülő globális likviditási környezet miatt. A hétfői Financial Times megemlíti, hogy Új-Zélandon 8,9, Izlandon 15,5 százalékos a GDP-arányos folyómérleghiány. Magyarországon ez az arány a nemzeti össztermék hét-nyolc százaléka közé becsülhető.