Heti Kitekintés - 2013.11.25.

Az amerikai hálaadás következtében rövidebb kereskedési hét áll a tengerentúli befektetők előtt: így míg az Egyesült Államokban a csütörtöki ünnep miatt zárva lesznek a piacok, a hét második felében esedékes adatközlések egy része szerdán kerül majd közzétételre.

Fontos tengerentúli makroadatokból pedig nem lesz hiány: hétfőn -a vélhetően ismét emelkedésről beszámoló- októberi, függőben lévő lakásértékesítések mellett kedden a megkezdett házépítések és kiadott építési engedélyekre fókuszálhatnak a befektetők, míg szintén a hét második napján érkezik majd a szeptemberi Case-Shiller lakásárindexe is.

Makrodatokban különösen erősnek ígérkezik majd a szerdai nap: a tartóscikkek októberi rendelésállománya és a Chicagói beszerzési menedzserindex mellett a hálaadás ünnepe következtében szintén szerdán teszik közzé a heti munkanélküli segélykérelmek számának alakulását-, valamint a novemberi, Michigani Fogyasztói Bizalmi Index végső értékét is.
Míg az előttünk álló néhány nap folyamán nem számíthatunk a Fed jegybankároktól érkező nyilatkozatokra, a december 6-án érkező hivatalos munkaerőpiaci adatközlésig a beérkező makroadatokra támaszkodhatnak az eszközvásárlási program mérséklésének lehetséges időpontját megbecsülni próbáló piaci szereplők. Az amerikai munkaerőpiacról a heti munkanélküli segélykérelmek száma szolgálhat iránymutatással a héten: az előzetes várakozások a korábbi hét 323 ezres értéke után minimális, hétezer fős emelkedés valószínűsítettek a megszokottnál ezúttal egy nappal korábban közzétett adat esetében.


Nem fognak unatkozni az európai befektetők sem; míg a héten számos európai jegybankár is nyilatkozik majd: így az ECB legutóbbi kamatcsökkentése óta érkezett kommentárok következetesen csepegtetik az újabb lazító-intézkedések lehetőségét a piacok számára, különös tekintettel a negatív tartományba süllyesztendő betéti ráta eshetőségére. Kiemelt várakozás előzi meg a pénteki, euro-övezeti inflációs adatsorokat is: a piaci konszenzus a korábbi hónap 0,7%-os adata után minimális emelkedést, 0,8%-os évesített fogyasztói árszínvonal emelkedést valószínűsített. Amennyiben az euro-övezet inflációs rátája tovább süllyedne, az ismét felerősíthetné az ECB által végrehajtott újabb intézkedések alkalmazásának lehetőségét.

A hazai fronton kedden ismét a Magyar Nemzeti Bank felé fordulhat a figyelem: a monetáris tanács a várakozások szerint újabb 20 bázispontos vágást eszközölhet majd, így az alapkamat újabb történelmi mélypontra, 3,20%-ra süllyedhetne majd.

Fontos adatsorok érkeznek majd Japánból, a hét utolsó napján: az októberi ipari termelési statisztikák mellett a befektetők ezúttal is az inflációs adatsorokra koncentrálhatnak majd; amennyiben a szigetország inflációs rátája jelentősen elmaradna a várakozásoktól, a piacokon könnyen újra felerősödhetnek a japán jegybank által kitűzött, 2%-os inflációs célkitűzés teljesíthetőségével összefüggő várakozások.

Devizapiaci kitekintés

Újabb európai jegybankár jelezte, hogy az Európai Központi Bank kész további lazításra, amennyiben az szükséges. Ezúttal Ardo Hansson az ECB Kormányzótanácsának tagja beszélt az ismételt kamatcsökkentés-, valamint a negatív tartományba süllyesztendő betéti ráta lehetőségeiről, az EURUSD kurzusa mérsékelt csökkenéssel reagált az észt jegybankár szavaira.

Jelentős csökkenéssel indította a hetet kőolaj árfolyama, miután a hétvégén az ENSZ Biztonsági Tanácsa és Irán között megszületett a megállapodás az iráni atomprogram jövőbeni mérsékléséről, amelyet követően enyhítésre kerülhetnek az országgal szemben fenntartott nyugati szankciók is. A Wti kőolaj határidős jegyzése a pénteki 95,47 dolláros napi csúcsáról 93,35-ig süllyedt hétfőn, délelőtt; míg a megállapodás hírére a nemefémek is dél felé kanyarodtak, az arany árfolyama 1244 dollárról 1227 dollárig csúszott vissza a hétfői kereskedés első felében.

Lejtőre került az ausztrál dollár az elmúlt hét második felében. Szerdán a Nemzetközi Valutalap az Aussie 10%-os túlértékeltségére vonatkozó állásfoglalása után csütörtökön az ausztrál jegybankelnök lebegtette meg a közvetlen devizapiaci intervenció lehetőségét, amelyre a szigetország fizetőeszköze jelentős csökkenéssel reagált. A korábbi hetet a 0,9450 közelében kezdő AUDUSD kurzusa 0,9120-ig süllyedt hétfőn hajnalban, majd az óvatos pozitív korrekciót követően a kurzus 0,9160-ig emelkedett hétfőn, kora délután.

Az heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!