BUX
38240

Az amerikaiak Londont akarják

Az amerikai technológiai papírokat tömörítő tőzsde a Nasdaq 780 millió dollárért 15 százalékos részesedést vásárolt a Londoni Értéktőzsdében.

NAPI Online, 2006. április 12. szerda, 08:52

Bár pár hete a Nasdaq még úgy nyilatkozott, letett európai terjeszkedési terveiről, egy tegnapi bejelentés szerint ez csak porhintés volt: a technológiai papírokra szakosodott amerikai tőzsde ugyanis 15 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Londoni Értéktőzsdében (LSE) amivel egycsapásra annak legnagyobb részvényesévé vált.
Az LSE-ért már régóta folyik a felvásárlási csata, ám a korábbi kérők a frankfurti és a párizsi tőzsde is meghátrálni kényszerült, ám a Nasdaq most olyan árat - részvényenként 1175 pennyt - ajánlott a 15 százalékos csomag korábbi tulajdonosának az angol Threadneedle Asset Managementnek, amit az nem tudott visszautasítani. (Összehasonlításkép: a frankfurti tőzsde másfél évvel ezelőtti megkeresésében kevesebb mint 600 pennyt ajánlott).
Szakértők szerint a mostani bevásárlással a Nasdaq igen komoly stratégiai előnyt szerzett a világ legnagyobb pénzügyi központjáért folyó felvásárlási küzdelemben - persze kérdés, hogy reális árat fizetet-e ezért.
Az LSE papírjai tegnap 1038 pennyn zártak, tehát minden valószínűség szerint drágulni fognak a mai kereskedésben.