5,5 százalékkal, 568 dollárig zuhant az Apple részvények árfolyam a zárás utáni kereskedésben, miután a társaság közzétette negyedéves gyorsjelentését. A közölt adatok elmaradtak az elemzők által elvárttól, mind árbevételi, mind nyereségszinten, erre 2003 óta mindössze egyszer volt példa az iphone-t gyártó társaság életében.

A negyedév során a cég 26 millió iPhone-t értékesített, az elemzők 28,4 millió darabot vártak, az elmaradást ez okozta a számokban - emelte ki a Bloomberg.  A kommentárok szerint az elmaradás oka, hogy a vásárlók várják az újabb modell megjelenését a piacon, s addig kevésbé szívesen vásárolnak az okostelefon már most piacon lévő verzióiból. A társaság árbevétele a negyedév során 35 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi hasonló negyedévhez képest ez 23 százalékos bővülés, az elemzők azonban ennél is magasabbat vártak, 37,2 milliárd dolláros adatban reménykedtek. A nettó nyereség 8,82 milliárd dollárt tett ki, részvényenként 9,32 dollárt, az elemzői konszenzus 10,37 dolláros részvényenkénti eredmény volt.

Miközben a cég növekedésében még mindig veri szektortársait, az árbevétel és a nyereség növekedési üteme a leglassabb volt ebben a negyedévben 2009 óta. Peter Oppenheimer, a társaság pénzügyi igazgatója a mostani negyedévben a cég profitja ráadásul gyengébb lesz, az árbevétel 34 milliárd,  részvényenkénti nyereség 7,65 dollárra eshet, Mint mondta, a piac nagy várakozással tekint az iPhone újabb verziójára, s ez okozott némi megtorpanást az eladásokban. Elemzők szerint az új modell megjelenése októberre várható.

A várakozásoktól elmaradó eredmény az Apple beszállítóit is érzékenyen érintette, a Toshiba részvényei 8,8, a Hon Hai Precision Industry paparjai 5,4 százalékkal estek az ázsiai kereskedésben.

A negyedév során rekordmennyiségű, összesen 17 millió darab Ipad-et értékesített. Az Apple TV-ből 1,3 millió darab talált gazdára, Tim Cook vezérigazgató szerint ez még az a szint, amellyel ez még csak kísérleti terepnek tekinthető, azonban folytatják a termék fejlesztését, várják, hova vezethet ez az út. Mac számítógépből 4 millió darabot adtak el, Ipod-ból 6,8 millió darabot.

A társaság számaiból kiderül, hogy az Apple sem immúnis a világgazdaságban jelentkező problémákkal szemben. Cook elmondása szerint az eladások kifejezetten gyengén alakultak Európában. Az ázsiai régióban 22 százalékkal zuhantak az eladások az előző negyedévhez képest. Az erősödő dollár is kedvezőtlen hatással van a cég nyereségére, Oppenheimer elmondása szerint ennek is köszönhető, hogy a bruttó fedezet a mostani negyedévben várhatóan 38,5 százalékra fog visszacsúszni a korábbi 42,8 százalékról.

Az Apple gyorsjelentése érzékenyen érintheti az egész amerikai részvénypiacot, tekintve a cég hatalmas súlyát az S&P 500-as indexben. Ráadásul a technológiai szektoron belül is nyomasztó az Apple részvények súlya, s sok elemző a szektor cégeinek várható teljesítményét az Apple szerepléséből próbálja meg levezetni. Így várhatóan a gyengébb eredmények fényében az egész technológiai szektor nyomás alá kerülhet - emelik ki elemzők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!