BUX
38971

Az Apple újabb csúcsra húzta a Nasdaqot

Felemás eredménnyel zárult a tegnapi tengerentúli kereskedés. Az Apple kiugró teljesítménye miatt a Nasdaq ötéves csúcson maradt, míg a többi mutató gyengült.

NAPI Online, 2006. április 7. péntek, 08:07

A befektetők óvatosak voltak egyrészt azért, mert az olaj ára a szerdán közzétett üzemanyagkészletek hanyatlása miatt jelentősen 68 dollár közelébe drágult, másfelől pedig várják a ma publikálandó munkaerő-piaci adatokat.

Folytatta szerdán kezdődött mentetelését az Apple, a tegnap 6 százalékkal drágult. Az Apple-részvény azután vált népszerűvé, hogy a társaság letöltésre bocsátotta új, Boot Camp nevű szoftverét, amely jelentősen megkönnyíti, hogy a Mac számítógépekre Windows operációs rendszert telepítsenek. A lépés illeszkedik ahhoz a stratégiai váltáshoz, amelynek keretében az Apple-számítógépeket - 2007-től már valamennyit - Intel-processzorokkal hozzák forgalomba, amelyek tervezésekor a világ pc-inek 90 százalékán futó Windows által támasztott követelményeket tartották szem előtt. Az Apple száguldása hozzárjárult ahhoz, hogy a Nasdaqot 0,1 százalékos emelkedéssel öt éve nem látott magasságban zárjon. (Egy nappal korábban szintén az Apple volt a "Nasdaq-motor")

A másik két irányadó indexnek kevésbé volt jó napja, elsősorban a Merck miatt. A befektetők azért küldték mélybe a befektetők, mert kiderült, egy New Jersey-i bíróság 4,5 millió dollár kártérítésre kötelezte a Mercket a Vioxx nevű készítmény miatt, ráadásul piaci pletykák szerint további perek várnak a cégre. Volt azonban jó hír is, a Dow Jones-komponens 3M a korábbinál jobb negyedéves prognózist közölt, ami felhajtotta a jegyzést. A kiskereskedelmi cégek vegyesen szerepeltek, a Wal-Mart kurzusa csökkent, míg a Target Corp. és a J.C. Penney jegyzése feljebb került. Összességében a Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,2 százalékkal gyengült, így előbbi 11,216,50, utóbbi pedig 1309,04 ponton zárt.