Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dubaj és Abu Dzabi bejelentette, hogy tárgyalásokat folytattak a két emírség értéktőzsdéjének lehetséges összeolvadásáról. A lépés, amely felpörgetheti a kereskedelmet a régióban, a londoni tőzsde (LSE) és az amerikai Nasdaq OMX jövőbeni tulajdonjogát is befolyásolhatja, amely így- legalábbis részben - Abu Dzabi kezébe kerülhet - cikkez a Financial Times.

Ha megvalósul a terv, az alacsonyabb költségeket és magasabb forgalmat hozhat magával a térségben, ahol egyre növekszik az érdeklődés a modern piaci struktúrák iránt.

A nyilvánosan jegyzett Dubai Financial Market (DFM) és az Abu Dhabi Exchange (ADX) közötti összeolvadással létrejöhet egy nagyobb és likvidebb platform, amely jobban tükrözhetné Egyesült Arab Emirátusok gazdaságának méretét, amely a második legnagyobb Szaud-Arábia mögött a térségben  - közölte Issa al-Kazim, a DFM vezérigazgatója.


A DFM 80 százalékban a Borse Dubai tulajdonában van, amely a dubaji kormány és a Dubai Holdings ellenőrzése alatt áll. Az ADX tulajdonosa pedig Abu Dzabi kormánya. A Borse Dubai viszont egyben az LSE legnagyobb egyedi részvényese, és 31 százalékos részesedése van a Nasdaq OMX-ben. Iparági szakértők szerint viszont a pénzügyileg erősebb Abu Dzabi lenne jobb "alkupozícióban", így akár a globális részvénypiaci térképet is átrendezeti, ha sikerül nagyrészvényessé válnia az LSE-ben és a Nasdaq-ban a tranzakción keresztül.


Az ADX-nek, amely egy kisebb tőzsde a régióban, szintén szüksége van egy nemzetközi részvénypiaci partnerre, hogy segítsen új technológiákat telepíteni, ezen kívül egy nagyobb pénzügyi központba költözhetnének.

Majd Shafiq, a United Advisors tőkepiaci cég vezető partnere szerint Abu Dzabi vezető pozícióban lesz a tőzsdék globális konszolidációját illetően. Bármi is történik, az LSE és a Nasdaq tulajdonjogának ügye továbbra is terítéken lesz - tette hozzá.

A tárgyalások egy lehetséges fúzióról legalább öt éve tartanak, de a mostani környezetben nagyobb esély lehet a megvalósításra. Kazim jelezte: a részvénypiaci fúziók trendje Európában és a tengerentúli piacokon is megfigyelhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!