Egy, az Atlanti-óceán felől közeledő stabil, óránként mintegy 20-25 kilométeres széllel járó légköri jelenség tovább mérsékelheti a villamosenergia árát az Ibériai-félszigeten, miután egy három héttel ezelőtti, hasonló meteorológiai képződmény hatására több mint 10 százalékkal csökkentek az árak. Az árutőzsdén ez alacsonyabb árakat fog eredményezni - állítja a Citigroup piaci elemzője, Manual Palomo.

Az Iberdrola és az Acciona öt kontinensen működtek szélfarmokat.

Sanyolország és Németország - a világ második és hamadik számú szélenergipiacai - az egész nagykereskedelmi árampiacot megváltozatták azáltal, hogy a kereskedőket időjárásjelentések olvasására kötelezték - írja a Bloomberg. A szélturbinák nagy szeleteket hódítanak el a szénnel, gázzal és olajjal üzemelő áramtermelők elől.

A szélenergia mind nagyobb jelentőségre tesz szert a két országban, ahol érdemben támogatják a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia árát, a zöldáramot termelő társaságok pedig elsőbbséget élveznek a nagykereskedelmi piacon. A kereskedőknek és szolgáltatóknak törvény írja elő, hogy lehetőleg szél- vagy napenergiaforrásból termelt áramot vásároljanak a piacon, és csak ha már nincs ilyen elérhető szabad kapacitás, akkor fordulhatnak a fosszilis üzemanyaggal működő erőművekhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!