Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közép-európai idő szerint hétfő éjjel 1750 dollár fölé került egy uncia befektetési színarany bankközi árfolyama, miközben a platinát unciánként 1715 dolláron jegyezték. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak - írta az aranypiac.hu, amely szerint az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik.

A JP Morgan amerikai bankcsoport hétfőn kiadott elemzése szerint az arany unciánkénti ára azonnali szállításra az év végére elérheti a 2500 dollárt. Korábban, az Egyesült Államok leminősítése előtt a JP Morgan még 1800 dollár körüli árral számolt.

A nagy amerikai befektetési bankok futószalagon emelik aranyár-előrejelzéseiket, de hogy egy pénzintézet egyből 39 százalékkal módosítson felfelé, az igazán rendkívülinek számít - mutatott rá elemzésében az aranypiac.hu.

A pánikszerű hangulat és az aranyár szárnyalása tömeges keresletet eredményez. A forgalom az utóbbi napokban a négyszeresére emelkedett az egyébként megszokott forgalomnak. A legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is.

A 2008-ban elmélyült válságban a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfémfinomítók és gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni. A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére. Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói Európa-szerte már csak egyik napról a másikra élnek.

Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit - írta a portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!