Az elmúlt hetekben erős emelkedést mutató arany árfolyama ma átlépte az 1800 dolláros szintet, jelenleg egy unciáért 1802 dollárt kérnek az árupiacokon. Az arany drágulását segíti, az európai adósságválság megoldása körüli bizonytalanság, ma különös tekintettel az olasz szavazásra, amely során Silvio Berlusconi miniszterelnök elveszítette parlamenti abszolút többségét. Ráadásul nem aktívak a fejlett jegybankok is, az Európai Központi Bank például kamatot csökkentett legutóbbi kamat meghatározó ülésén, miközben Bernanke is további monetáris stimulusra célzott, a magas munkanélküliségi adatok láttán.

A piaci félelem, és az inflációs várakozások emelkedése egyaránt a sok befektető által "biztonságos menedéknek" tartott arany malmára hajtja a vizet. Az arany szeptember óta több mint 10 százalékot drágult. Kicsit lemaradva, de követi az aranyat a második legfontosabb nemesfém, az ezüst is, amely ma közel 1 százalékot drágult, így unciája jelenleg 35,3 dollár.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!