Túl nagyra nyílt az olló az arany és az ezüst árfolyama között, a két nemesfém jegyzésének közelíteni kell egymáshoz - vélekedett a Bloombergnek adott nyilatkozatában Peter Sorrentino a 15,5 milliárd dollárt kezelő Huntington Assets menedzsere. A pénzüket biztos helyre menekíteni igyekvő befektetők előbb-utóbb ugyanis az olcsóbbik nemesfémet is megtalálják, márpedig akkor elkerülhetetlenül megindul felfelé annak árfolyama.

A statisztika is ezt támasztja alá: míg ugyanis az elmúlt két évben átlagosan 58 uncia ezüstöt kellett adni egy uncia aranyért, addigra ma a sárga nemesfém drágulása miatt már 72 unciányi ezüstbe kerül az. Az ezüst relatíve 1995-ben volt a legolcsóbb, akkoriban 84,39 unciáért lehetett csak megkapni egy uncia aranyat.

Az elemzők is egyre magasabb célárakat emlegetnek. A Bloombergnek nyilatkozó Philiph Klapwijk a GFMS nemesfém-kutató intézet vezetője például úgy véli, az ezüst a jelenlegi 13,1 dolláros értékről 58 százalékkal 18 dollár fölé drágulhat, miközben az arany árfolyamától csak 25 százalékos emelkedést vár. Az egymilliárd dollárt kezelő Delta Global Advisors elnöke Chip Hanlon ennél is magasabb 20 dolláros árfolyamot vár, de akad elemző, aki - tatrós részvénypiaci bessz esetén - a 24 dolláros szint elérését sem tartja kizártnak.

Nem mindenki szerint csillog majd azonban fényesebben az ezüst az aranynál: Robin Bhar a Calyon szakértője - bár szintén 18 dollár környékére várja az ezüstöt - úgy véli, az arany továbbra is magasabb hozammal kecsegtet, mert az ezüstpiacon az alacsonyabb likviditás miatt igen sérülékeny az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!