BUX
37954

Az eBay adott okot a pesszimizmusra

A tengerentúlon a jó makroadatok sem tudták feldobni a befektetők hangulatát a gyorsjelentési szezon rossz hírei közepette. A Nasdaq Composite több mint másfél százalékkal 2074 pontra zuhant, de a Dow Jones 10540 pontos, és az S&P 500 1185 pontos záróértéke is közel egy százalékkal alacsonyabb az egy nappal korábbinál.

NAPI Online, 2005. január 20. csütörtök, 07:59

A gyorsjelentési szezon közepette csupán a vállalati hírekre figyeltek tegnap a befektetők a tengerentúlon. Ilyenekből volt is rengeteg, a legtöbbjük azonban inkább pesszimizmusra adott okot. A Motorola profitriadót fújt, míg a JP Morgan Chase & Co. képtelen volt teljesíteni az elemzői elvárásokat. A nap nagy vesztesei közé tartozott a telekom-eszközöket gyártó Lucent is, mivel a cég profitja alaposan megcsappant a legutóbbi negyedév során. A General Motors eredményei csökkentek a bázisidőszakhoz képest, de így is felülmúlták az elemzői konszenzust - a borús napon ez is csak a stagnáláshoz volt elegendő.
S, ha mindez nem is lett volna elég, az eBay idei előrejelzése önmagában is mélybe lökte volna az árfolyamokat. A világ legnagyobb internetes piactere ugyanis nem csak, hogy az utolsó negyedévben nem hozta az elemzők által várt számokat, de az idei évre vonatkozó előrejelzésen is lefele kellett módosítani. Az elmúlt 3 hónapban a részvényenkénti eredmény 34-ről 33 centre csökkent, míg erre az évre vonatkozóan szintén egy centtel 1,41 dollárra mérséklődött a várt nyereség.