Az Ebola elérte a kakaópiacot

Pénteken 3,5 éves csúcsra emelkedett a kakaóbab határidős jegyzése Londonban spekulációs vásárlásokra, amit azok a félelmek váltottak ki, hogy csökkenhet a termény kínálata az ebola afrikai terjedése miatt.
MTI-Eco, 2014. szeptember 20. szombat, 13:32
Fotó: Reuters

Pénteken a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE) a kakaóbab legnagyobb forgalmú decemberi határidős jegyzése 1,9 százalék (40 font) emelkedéssel 2105 fonton zárt, napközben 2108 fonton, 2011 márciusa óta legmagasabb szinten is állt. A kakaóbab ára az elmúlt három napban mintegy hat százalékkal emelkedett.

A spekulációs vásárlásokat az a félelem okozza, hogy az ebola miatt mérséklődhet az elefántcsontparti kakaóbab-kínálat. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóbab-termesztője, a második az ugyancsak nyugat-afrikai Ghána.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.22 11:35

Az Ebola elérte a kakaópiacot.

A kakaobab exporttal, az ebola virus eljut az egesz vilagba.

Nezz a kepre !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html