Az EBRD is ronthat a kilátásunkon

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) várhatóan rontja Kelet-Európa idei gazdasági teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - közölte a bank vezetője.
Deák Bálint, 2009. szeptember 3. csütörtök, 16:06

Egy frankfurti fórumon Thomas Mirow elmondta: az EBRD október végén, vagy november elején hozza nyilvánosságra a térség gazdaságának alakulásával kapcsolatos legújabb előrejelzését. "Ez az előző, májusi becsléshez képest borúlátóbb lesz az idei prognózis, annak ellenére, hogy néhány második negyedévi adat már nem volt túl rossz" - mondta. Hozzátette: a jövő évi térségbeli GDP-alakulással kapcsolatos EBRD-jóslat már kedvezőbb lehet a májusi becsléshez képest.

Májusban az EBRD azzal számolt, hogy idén 5 százalékkal csökken Kelet-Európa GDP-je.

Mirow egyben elutasította azokat a felvetéseket, hogy a jelentkezők számára könnyítsék mg a bejutást az eurózónába. Az EBRD vezetője emlékeztetett ezzel kapcsolatban arra, hogy az euró a világ második vezető valutája. Az mindenképpen rontaná az euró pozícióját, ha könnyítenének a bevezetéséhez szükséges feltételeken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK