Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összesen 1100 milliárd eurót kezelő európai pénzpiaci alapok a jelek szerint veszteségekre kell hogy felkészüljenek, az alapkezelők ugyanis a negatívhoz közelítő hozamkörnyezetben képtelenek nyereséget elérni befektetőiknek - írja a Financial Times. A lapnak nyilatkozó négy legnagyobb pénzpiaci alapot futtató alapkezelő azt mondta, hogy az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan keresik a módját annak, hogyan tudják a negatív hozamokat a befektetőkre áthárítani. A pénzpiaci alapokat jellemzően arra találták ki, hogy a lehető legbiztonságosabb, készpénz közeli befektetési formát nyújtsák a befektetőknek, az alapok vagyonát jellemzően nagyon rövid lejáratú kötvényekben, vagy bankbetétben parkoltatják.

Azonban az elmúlt időszakban a rövid lejáratú francia és német állampapírok, kincstárjegyek hozama a negatívtartományba lépett, s ennek nyomán a legtöbb pénzpiaci alap nem tudott hozamot termelni. Az ECB múlt hónapban ráadásul úgy nyilatkozott, hogy büntetőkamattal fogja sújtani azokat a bankokat, amelyek a szükségesnél nagyobb mennyiségű készpénzt tartalékolnak, s ezzel a rövid lejáratú bankbetétek kamatai is a negatív tartományba lendülhetnek - emlékeztet a lap.

Keressük a lehetőségeket, hogy az alapok kezelési szabályzatának megváltoztatásával lehetőségünk legyen a negatív hozamkörnyezetben is tovább működni - mondta Jonathan Curry, a HSBC Global Asset Management befektetési igazgatója, akinek cége mintegy 7 milliárd eurót kezel európai pénzpiaci alapokban. Ha a befektetők ebben a környezetben is használni kívánják ezeket az alapokat, akkor el kell fogadniuk, hogy ez pénzbe kerül - tette hozzá.

Az európai pénzpiaci alapok közel fele olyan konstrukció, amely azt kínálja ügyfeleinek,megőrzik nominális vagyonukat. A csökkenő hozamok hatására azonban az alapkezelők többsége arra kényszerült az elmúlt egy évben, hogy felére csökkentse a kezelési díjakat, nehogy az alapok veszteséget legyenek kénytelenek elkönyvelni.

A megkérdezett alapkezelők szerint az ECB júliusi, kamatcsökkentésről döntő ülése fordulópontot jelentett, s ezután elkezdtek egyeztetni legnagyobb ügyfeleikkel, hogy lehetne adminisztratívan megoldani a negatív hozamok áthárítását a nettó eszközértékek csökkentése nélkül. A Federatet Investors nevű amerikai alapkezelő cég például azonnali egyeztetést kezdeményezett az ECB-vel és a nemzeti adóhatóságokkal, azonban a pontos válaszokra még várnak. Az egyik kínálkozó lehetőség lehetne a befektető tulajdonában lévő befektetési jegyek számának csökkentése (ezek névértéke jellemzően 1 euró), de elképzelhető, hogy az alap vagyonának érintése nélkül, azon kívüli konstrukcióban terhelnék rá az alap fenntartásának költségeit az ügyfelekre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!