Az FTSE-100 0,2, a DAX 0,7, a CAC-40 0,5 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,2 százalékkal erősödött. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,7, az IBEX-35 0,1 sszázalékot esett, míg az athéni ASE 0,5 százalékot nyert.

Rosszul indult a nap Európában, miután egy friss adat szerint a német ipari megrendelések lassan bővültek szeptemberben. Emellett a vállalati eredmények is vegyesek voltak. A befektetők azonban leginkább Mario Draghi ECB-elnök szavaira figyeltek, miután az euróövezeti jegybank változatlanul hagyta az irányadó rátát. A bank elnökének sajtótájékoztatója után viszont fellendülés következett.

Draghi nem ígért ugyan semmi újat, de sikerült fenntartania a reményt, hogy az ECB eddig ígért, részben már megkezdett likviditásnövelő intézkedései: a rendkívül hosszú lejáratú refinanszírozási hitelek a bankok számára, a pénzintézeti fedezett kötvények és a követeléssel fedezett vállalati értékpapírok (ABS) piaci vásárlása már középtávon óriási tőkeinjekciót jelentenek majd. Arra utalt, hogy az új pénzeső másfél éven belül elérheti az ezermilliárd eurót. Ez több, mint amire az elemzők számítottak, és az elnök azt is megismételte, hogy az elhúzódó túl alacsony infláció kockázata ellen szükség esetén további nem hagyományos eszközöket is bevetnek. Ezeket nem részletezte, de azt mondta, hogy az intézkedéseket folyamatosan előkészítik, hogy időben készen álljanak, ha szükség lesz rájuk.

Ezzel azt a nem titkolt piaci reményt is erősítette, hogy az ECB végül amerikai típusú mennyiségi enyhítésbe is kezdhet, állampapírok elsődleges piaci vásárlásával. A bank alapokmánya ezt egyelőre nem teszi lehetővé. A befektetők számára viszont mindez enyhítette az előző napok, hetek sorozatosan rossz gazdasági adatainak súlyát.

Az ECB tájékoztatója után az euró ismét kétévi mélypontra esett a dollárral szemben, ami viszont javíthatja az euróövezeti cégek exportesélyeit.

Az ECB üzenete a New York-i részvénypiacoknak is némi lendületet adott, kissé ellensúlyozta a vegyes vállalati eredményeket. A makroadatok tekintetében egy vártnál jobb eredmény jelent meg, hiszen az új amerikai munkanélkülisegély-igénylések vártnál nagyobb mértékű csökkenését jelezte a múlt hétről. Továbbá biztatók voltak a friss számok is arról, hogy az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmények (Fannie Mae, Freddie Mac) az év végéig már jóval több osztalékot fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyi állami támogatást kaptak a válság mélypontján. Adataikból azonban az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban lassul a lakásárak emelkedése.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow - közép-európai idő szerint negyed 8 körül - 0,3, az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedésben volt. A Dow Jones és az S&P 500-as előző nap, szerdán új történelmi csúcson zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!