Az ügyet jól ismerő ECB-s forrás azt közülte a Reuters hírügynökséggel, hogy ha az EKB az intervenció mellett dönt, akkor már a hétfői tőzsdenyitást követően megjelenhet vevőként a piacokon. A szakember ugyanakkor arról tájékoztatott,: nem lehet tudni, hogy a szervezet adna-e ki közleményt a vasárnapi döntésről.

Az ECB minden hét első napján publikálja az előző heti kötvényvásárlásokról szóló kiadványát. Sok esetben ugyanakkor - a tranzakciók végrehajtásának időigénye miatt - a csütörtök-pénteki ügyletekről csak egy héttel később tájékoztat a szervezet.

Az elmúlt héten jelentős piaci mozgásokat okozott, hogy Trichet elnök az ECB csütörtöki kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a szervezet kormányzótanácsa - a legtöbb határozathozatalával ellentétben - "nem egyhangúan, de nagy többséggel" döntött a kötvényvásárlási program (SMP) folytatásáról. Akkor kereskedői források arról számoltak be, hogy az ECB csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt, ami piaci körökben nagy riadalmat keltett.

Pénteken kiszivárgott információk szerint a kormányzótanácsi ülésen Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke, Jürgen Stark, az ECB igazgatótanácsának tagja, valamint "legalább egy" Benelux-állam központi banki elnöke szavazott a kötvényvásárlási program újjáélesztése ellen. Korábban, 18 héten keresztül nem folytatott állampapírvásárlást a frankfurti szervezet.

Péntek késő este Umberto Bossi, Olaszország reformügyi minisztere arról tájékoztatott, hogy az ország költségvetési konszolidációs intézkedéseinek egy évvel előbbre hozatala ellenében az ECB ígéretet tett arra, hogy hétfőtől olasz kötvényeket kezd el vásárolni. Számunkra ez megoldás, egy garancia - fogalmazott a miniszter.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!