Minden péntek délután az elmúlt hónapokban ugyanaz a kérdés hangzik el a befektetők részéről. Elég erős-e a részvénypiaci rally ahhoz, hogy kitartson egy darabig komolyabb korrekció nélkül - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Annak ellenére, hogy a válság előtti szinteken jár az S&P 500-as index, a válasz eddig ugyanaz maradt: igen.

Az S&P 500-as index a múlt héten áttörte a pszichológiai jelentőséggel bíró 1400 pontos szintet, első ízben 2008 májusa óta. A múlt heti teljesítményével az index immár a kilencedik hetét zárta emelkedéssel az elmúlt 10 hétből. A Nasdaq Composite 12 éve nem látott magasságba emelkedett, s a Dow Jones Industrial index biztonságos távolságra ugrott a 13 000 pontos szinttől.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Nézzük ezt a hihetetlen rallyt, a piac elképesztően magabiztosnak tűnik. Már régóta nem voltunk ennyire optimisták - mondta Randy Frederick, a Schwab Center for Financial Research derivatív üzletágának vezetője a Reutersnek. S valóban, a félelem indexnek is nevezett VIX index 5 éve nem látott mélységbe zuhant annak ellenére, hogy az S&P 500-as index immár 12 százalékkal emelkedett. A VIX index az S&P 500-as indextől a piaci szereplők által a következő 30 napban várt volatilitást méri, s rendszerint a részvényárfolyamokkal ellentétesen mozog. A befektetők gyakran használják a VIX-re kötött opciókat részvénypozícióik fedezésére.

Frederick szerint az egyetlen aggodalomra okot adó fejlemény az, hogy elég tágra nyílt az olló a VIX index határidős lejáratai között: a két és három hónapos határidős jegyzés közötti spread arra utal, a befektetők a volatilitás növekedésre számítanak ezen az időtávon. Szívesebben látnék egy 17 körüli VIX értéket, mint a jelenlegi, 15 alatti értékeket. A mostani szint ugyanis azt jelenti, hogy a befektetők semmilyen lehetséges rossz hírt nem áraznak - mondta a szakértő.

Erős a piac közepe

A piac erősségének bizonyítéka, hogy a közepes kapitalizációjú cégeket tömörítő S&P 400 Midcap Index az 1000 pontos érték fölé ugrott. Ez a szint tavaly erős ellenállásként funkcionált Ryan Detrick a Schaeffer's Investment Research technikai elemzője szerint.

Sikerült az erős ellenállási szint fölé kapaszkodni. Ha meg tud itt ragadni az index, az jelzés lehet arra nézve, hogy a piac erős, s további emelkedés jöhet.  Ráadásul az április erős szokott lenni a tőzsdén, így az is elképzelhető, hogy az S&P 500-as index meglátogatja az 1440 pontot is, ezt az értéket 2008 májusa óta nem láttuk - vélte a szakértő.

Mindenki az Apple-re figyel

A héten természetesen a piacot húzó Apple részvényeket kiemelt figyelem övezi. A technológiai részvény árfolyama múlt héten megnézte a 600 dolláros szintet is, mindössze egy hónappal azt követően, hogy átlépte az 500 dollárt. A részvény jelenleg a Nasdaq 100-as index kosarában 18 százalékos súllyal szerepel, mindezt az után, hogy tavaly áprilisban 20,5 százalékról 12,3 százalékra csökkentették súlyát. A papír éremelkedése miatt azonban ismét jelentősre nőtt súlya a mutatóban.

Az Apple részvények nagy súlya miatt a befektetők egyik aggodalma, hogy képes lesz-e a piac akkor is tovább emelkedni, ha bekövetkezne egy masszívabb korrekció a részvény árfolyamában. A technológiai papírokat tömörítő szélesebb index, a Nasdaq Composite pénteken 2000 novembere óta nem látott magasságban zárt.

Az Apple részvények felé nagyon sok embernek van kitettsége, s kétségkívül nagy hatása van így az egész piac szereplésére. Azonban ennek ellenére úgy tűnik, más részvényeket és szektorokat is vesznek a szereplők - mondta Detrick.

Miközben a piac egészének VIX indexe csökken, az Apple-é emelkedik (számos nagy kapitalizációjú részvény rendelkezik saját VIX indexszel). A Chicago Board Options Exchange Apple VIX indexe 30 százalékkal emelkedett a múlt héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!