Az Egis 110 millió dolláros jogdíjbevételt ért e az USA-ban

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. 110 millió dolláros jogdíjbevételt ért el a rozuvasztatin gyógyszerkészítményének eladásából származott nettó jövedelem után az Egyesült Államokban.
MTI-Eco, 2016. november 14. hétfő, 16:12
Fotó: Napi.hu

Az Egis és az Actavis 2009-ben kezdte meg együttműködését az originálistól eltérő gyógyszer kifejlesztésére és forgalomba hozatalára az Egyesült Államokban. Az Egis kutatói a világon elsőként fejlesztették ki a generikus készítményt, amelyre szabadalmat szerzett az Egyesült Államokban. Idén májusban az Actavis elsőként dobta piacra a termék generikus változatát az Egyesült Államokban.

A két vállalat közötti együttműködési megállapodás értelmében az Egis részesedésre jogosult az Actavis termékeladásából származó nettó jövedelme után, amely 110 millió dollár jogdíjbevételt eredményezett számára - közölték.

Az IMS Health adatai szerint 2015-ben az AstraZeneca által forgalmazott originális rozuvasztatin-kalcium készítmény közel 6 milliárd dollár forgalmával a negyedik legnagyobb forgalmú gyógyszer volt az USA-ban.

Az Egis termékeivel világszerte 60 országban van jelen, Magyarországon kívül 18 országban értékesíti termékeit saját márkanéven, leányvállalatokon, illetve képviseleteken keresztül. A vállalat több mint 4000 embert foglalkoztat, a 2014/2015-ös üzleti évben az Egis-csoport nettó árbevétele 129 milliárd forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

usa
HOZZÁSZÓLÁSOK