Azután, hogy 2009-ben kihullottak a befektetők kedvencei közül, a kelet-közép-európai gyógyszerrészvények számára idén esély kínálkozik arra, hogy visszaszerezzék defenzív papírként kivívott vonzerejüket.

Igaz erre várhatóan csak valamikor a második negyedévben kerül sor, addig még a ciklikus részvényeknek kedvez a piaci hangulat - írja legfrissebb elemzésében az Erste.

A kelet-közép-európai gyógyszergyártóktól továbbra is stabil üzleti eredményeket vár a brókercég, jóllehet a növekedés tempója lassúbb lesz, mint a válság előtti időkben.

A szektor kilátásai meglehetősen biztatóak: a kelet-közép-európai gyógyszergyártók az előrejelzések szerint azzal számolhatnak, hogy a régió nagyobb piacain – többek között a tavaly legnagyobb visszaesést elszenvedett piacokon, így Ukrajnában is – helyreáll a növekedés.

Az erősödő rubelnek és az emelkedő olajáraknak köszönhetően a gyógyszergyártók számára létfontosságú orosz piac kezd visszatalálni a normál kerékvágásba, s ez további támaszt nyújthat a kelet-közép-európai gyógyszercégek számára.

Az alacsony bázis szintén ebbe az irányba hat, kiváltképpen 2010 első negyedévében.

Az Erste kedvencei a régióból az Egis és a Richter de nyomott árfolyama miatt kecsegtetőnek találja a Krka-t is.

Az exporttól nagymértékben függő magyar gyógyszergyárak ugyan idén már nem számíthatnak az éves összehasonlításban gyengülő forint által nyújtott támaszra, viszont magyar gazdaság javuló makrokörnyezete az előrejelzések szerint jót ígér a magyar gyógyszerrészvények értékeltsége számára.

Az árazási rés (a cég P/E alapon szinte a legolcsóbb a régióban) eltűnése várhatóan fellendíti az Egis részvényárfolyamát, míg a Richter esetében a kutatás-fejlesztés előrelépése jelentheti a részvényárfolyam várt növekedését kiváltó tényezőt - véli az Ertse.

A Richter részvényenkénti célárfolyamát ezért 48 200 forintban, az Egisét pedig 21 755 forintban határozta meg, így természetesen mindkét papír esetében felhalmozást javasol az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!